Foto: SVT, TT

Svårt för polisen att komma åt raket-stöket

Publicerad

I olika delar av Västerås har det varit oroligt de senaste dagarna, med ungdomar som har skjutit raketer bland bostadshus och mot bussar. Polisen har haft fullt upp med att stävja stöket – men det är inte helt lätt att lagföra ungdomarna.

Det är många som har börjat tröttna på att ungdomar skjuter fyrverkerier flera dagar före och efter nyårsafton.

– Tisdag, onsdag, torsdag, fredag. Och så på lördag, men det var lite. De hade väl slut smällare då. Jag tycker att det är obehagligt, och för de som har djur är det ännu värre, säger Anna-Lisa Nyrén, boende på Skallberget i Västerås.

Raketer avfyrades mot bussar

nyårsdagen kallades polis till Råby, där cirka 20 ungdomar sköt fyrverkeripjäser mellan bostadshus. Under måndagskvällen fortsatte stöket och polisen i Västerås fick ägna stora delar av kvällen åt ett femtontal maskerade tonårskillar som sköt med raketer inne i gallerian. Polisen fick då stanna kvar till sent på kvällen i trygghetsskapande syfte.

Vid Karlfeldtsplatsen på Skallberget har ungdomar bland annat avfyrat raketer mot bussar. SVT Nyheter Västmanland har pratat med näringsidkare på platsen, men ingen har velat ställa upp på en intervju.

Och det har inte varit helt lätt för polisen att lagföra ofoget.

– Att de här unga människorna kan ha fyrverkerier i sin besittning beror ju på att någon har köpt det åt dem. Så föräldrar borde ta sitt ansvar. Ska ungdomarna hålla på med det här borde de göra det under föräldrarnas uppsikt, säger Anders Hedström.

Tveksam till förbud

Som en följd av rapporter om oroligheterna har det höjts röster som vill förbjuda fyrverkerier för privatpersoner. Men Anders Hedström tycker att det är en svår fråga.

– Det är mycket som är förbjudet som förekommer ändå. Jag tror mer på någon form av attitydpåverkan, att vi försöker få ungdomar att inse att det är en otrolig fara med det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.