Se igelkottarna ha fest i familjens trädgård. Foto: Linda Öberg

Se igelkottarna ha fest i Kolbäckfamiljens trådgård

Publicerad

Ett gäng festsugna igelkottar verkar dras till familjen Kolbäcksfamiljen Öberg. Varje sommar får familjen besök av de små självinbjudna gästerna. – Det är så roligt, säger Linda Öberg.

Tidigare bodde Linda Öberg med familj på landet, där hade de sex igelkottar som huserade på tomten. När flyttlasset för några år sedan gick till ett villaområde i Kolbäck och familjen vinkat hejdå till sina små taggiga vänner, trodde de knappt sina ögon när det efter en vecka dök upp en igelkott på den nya adressen.

Ett skådespel

Den första sommaren visade sig fem igelkottar på tomten, därefter har det blivit fler. Och fler. Den här säsongen har de som mest haft 16 igelkottar på besök.

– Det är så roligt. Det är som ett skådespel, speciellt när de parar sig, då sitter man hellre ute på trappen än inne och tittar på TV, skrattar hon.

Stor i maten

Igelkottarna är stor i maten och Linda berättar att de är väldigt kräsna.

– Jag ger dem kattmat, torrfoder, serverar jag någon annan variant äter dom inte. Men jag har också börjat ge dem banan och de gillar dom, de äter nästan en banan var.

Full av ohyra

Av allt att döma verkar det som att igelkottarna har hittat hem. Samtidigt berättar Linda att det finns en baksida med att ha igelkottarna på tomten. De lämnar efter sig en hel del bajs som måste skottas bort och igelkottarna är ofta fulla av ohyra.

– De har massor av loppor och fästingar. Förr kunde jag mata igelkottarna med händerna men nu försöker jag låta bli, annars så använder jag handskar.

Men vad säger grannarna om att du har en massa igelkottar på tomten?

– Hittills är det ingen som har sagt något, jag tror att dom tycker att det är roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.