Den ska hjälpa till att fånga upp signalen och förstärka den. Man kan även komplettera med en extra antenn på taket. Det ska räcka för både telefoni och ett bredband med tillräcklig kapacitet säger Ove Alm, ansvarig framtidens nät Telia.
– Dels är det så att den här utrustningen är bättre på att ta upp signalen så du får en starkare signal än vad man har i en handhållen mobiltelefon och dels har vi övervakning på kapaciteten och kan då bygga ut kapaciteten om det behövs, säger Ove Alm.
Kommer kapaciteten räcka till när alla går över till det mobila nätet?
– I de allra flesta fall gör de det, men vi har kapacitetsövervakning och vi kommer bygga ut kapaciteten så kundupplevelsen ska bli bra, säger Ove Alm, ansvarig framtidens nät Telia.
Stor förståelse för oro
Kopparnätet och utrustningen i telestationerna har en begränsad livslängd och närmar sig slutet, det håller de flesta med om. Men hur informationen kring avvecklingen och uppbyggnaden av ett nytt system har gått till råder det delade meningar om.
– Vi har en stor förståelse för att det här skapar oro och osäkerhet, det är därför det är viktigt att ha en tydlighet och en bra framförhållning ,säger Ove Alm.
Har ni haft en bra framförhållning?
– Vi tycker det, i alla fall fram till kommunerna och myndigheterna. Kopparnätet har ju funnits sedan urminnestider och är en trygghet och något som man vet hur det fungerar, men vi och andra aktörer bygger ut nätet för miljarder. Vi har aldrig haft så bra telenät, både i luften och i marken. Så vi har en otroligt bra möjlighet att gå över till det nya, säger Ove Alm, ansvarig framtidens nät Telia.