Till höger i bilden, två arkitekter från det internationella teamet som vann Europan. Till höger, de svenska arkitekterna Matilda och Klara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här byggs pop up-parken som ska ge västeråsarna en ny mötesplats under sommaren. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Pop up-park ska förvandla industriområde i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På ett orört område nära järnvägen i Västerås skapar unga arkitekter en pop up-park. Tanken är att ge västeråsarna en plats för kreativt umgänge och samtal under sommaren.

Spårharpan är det vildvuxna området söder om järnvägen i Västerås, mellan friidortsarenan och kvarteret Sigurd. Det har stått orört i flera år och består främst av industrier, verksamheter och parkeringar. Men under den kommande 25-årsperioden är det tänkt att området ska bli en ny stadsdel.

Genom att delta i arkitekturtävlingen Europan har Västerås stad tagit hjälp av unga internationella arkitekter för att göra området attraktivt. Men det är även upp till västeråsarna att vara med och bidra med material, idéer eller kreativa lösningar.

Projekt Mälarporten

Temporär arkitektur är en möjlighet att testa, undersöka och få kunskap om hur en plats ska kunna användas. Detta kan i sin tur ge mer säkerhet i utformningen av den kommande arkitekturen och är ett vanligt arbetssätt internationellt och i större svenska städer. Nu ska den metoden användas oftare i Västerås. Istället för att bestämma och sätta ramar, bjuder projektet upp till ett öppet samtal om områdets framtida användning.

– Vi vill gärna veta vad västeråsarna använder området till idag och vad man kan använda det till framöver, säger Marit Sihm Kvenangen, kreativ projektledare för projekt Mälarporten.

Ekologisk och social hållbarhet

Första platsen i tävlingen togs av arkitekturkollektivet Vitality, bestående av deltagare från Tyskland, Frankrike och Nederländerna. På andra plats kom svenska Landscapes Of Encounters. Tillsammans har de gått ihop för att bygga Västerås temporära mötesplats på Spårharpan utifrån ekologisk och social hållbarhet.

Det mesta av materialet är återvunnet och tanken är, när pop up-parken väl plockas ner i september, att återvinna så mycket som möjligt.

– Materialet kommer från byggnader som rivits och det vi bygger med hade annars slängts, berättar arkitekten Matilda Hansson Jessen.

Följ med i klippet när de unga arkitekterna bygger pop up-parken.

Detta är Europan:

Europan står för Europe Programme Architecture Nouvelle och är en icke-vinstdrivande sammanslutning med medlemmar från bygg- och arkitektbranschen som riktar sig till yrkesverksamma under 40 år. Tävlingen har funnits sedan 1987 och har varit ett kontinuerligt inslag på Europas arkitekturarena i 40 år. Vid den senaste tävlingsomgången 2019 deltog sju svenska städer, bland annat Borås, Enköping, Uddevalla och Halmstad.

Källa: Europan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.