Pingströrelsens tidigare föreståndare Daniel Alm menade att Pingstkyrkan i Västerås sagt upp honom på felaktiga grunder och stämde församlingen i tingsrätten. Foto: SVT

Tidigare pingstledaren utan skadestånd – tingsrätten: ”Utnyttjat sin roll som pastor”

Uppdaterad
Publicerad

Pingstförsamlingen i Västerås gjorde inget fel i att säga upp pastorn Daniel Alm, det konstaterar nu Västmanlands tingsrätt.

Rätten anser att han i sin roll som pastor utnyttjat sin maktposition i relation till två kvinnor – och att det fanns sakliga skäl för uppsägning.

Daniel Alm, från Björköby i Vetlanda, var tidigare nationell föreståndare för pingströrelsen i Sverige. Han var också pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Västerås.

I oktober 2023 började det storma kring honom efter att en kvinna anklagat honom för maktmissbruk. Sedan dess har historien haft flera vändningar. Utredningar har genomförts, Alm har själv avgått från uppdrag och han har blivit uppsagd av Pingstförsamlingen i Västerås.

Tillslut valde Daniel Alm att stämma Västerås pingstförsamling för att de gett honom sparken på, enligt honom, felaktiga grunder.

Sexskandaler i centrum för förhandlingarna

Det som låg som grund för församlingens uppsägning av pastorn är två kvinnors vittnesmål om två sexuella utomäktenskapliga relationer. Kvinnorna säger att de blivit utsatta för sexuellt ofredande respektive våldtäkt. Men båda de polisutredningarna har lagts ner.

Alm har själv gått ut på Facebook och erkänt sin otrohet och skrivit att han ”beklagar och skäms”, men att relationerna med kvinnorna varit ömsesidiga.

Västmanlands tingsrätt skriver att det inte gått att visa med det bevismaterial man har att det inte skulle vara samtycke.

Tingsrätten: Har utnyttjat sin roll

Domstolen konstaterar dock samtidigt att Daniel Alm på ett otillbörligt sätt utnyttjat sin roll som pastor vilket medfört kontroll och sexuella fördelar till kvinnornas skada.

”Med hänvisning till de höga kraven på Daniel Alm i hans tjänst anser tingsrätten att hans agerande inneburit att han i så hög grad brustit i redbarhet och oförvitlighet att han inte längre kan åtnjuta det förtroende som krävs för att fullgöra sin tjänst”, skriver rätten i domen.

Daniel Alms talan lämnas därför utan bifall. Han ska också ersätta Pingstförsamlingen Västerås för rättegångskostnaderna på 380 000 kronor.

DETTA HAR HÄNT

2023 avgick pingströrelsens nationella ledare Daniel Alm med omedelbar verkan och arbetsbefriades samtidigt från sin tjänst som pastor i Västerås, efter anklagelser om maktmissbruk från en kvinna.

En extern utredning tillsätts. Den oberoende utredningen friar Daniel Alm, men Pingstkyrkan anser att förtroendet har ”gått sönder”.

Daniel Alm har blivit polisanmäld av två kvinnor. En av anmälningarna rörde misstanke om våldtäkt, men förundersökningen lades ner på grund av bristande bevis. Den andra anmälan gällde sexuellt ofredande, och även den lades ner av samma anledning.

Kvinnornas vittnesmål spelade en roll i Västerås pingstförsamlings beslut att säga upp Alm i mars 2024. Alm har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att hans relationer med kvinnorna varit ömsesidiga och samtyckande. Han menar att anklagelserna har använts för att förstöra hans rykte.

Daniel Alm stämmer Västerås pingstförsamling för att de gett honom sparken på, enligt honom, felaktiga grunder.

Västmanlands tingsrätt kommer fram till att Daniel Alms talan ska lämnas utan bifall och att det fanns sakliga skäl för Pingstförsamlingen Västerås att säga upp honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.