Det är tionde året som Centrumkyrkan i Kungsör anordnar läger för behövande barn i Vitryssland, efter Tjernobylolyckan som inträffade natten till lördagen den 26 april 1986. Det var då en reaktor skenade i utkanten av staden Pripjat i vad som i dag är norra Ukraina och förstördes genom en explosion. Ett moln av radioaktiva partiklar spred sig med vindarna över stora delar av Europa. En majoritet av nedfallet hamnade i Vitryssland.
Radioaktiviteten finns kvar
Centrumkyrkan började att ta emot behövande barn från Vitryssland 1996. Och sedan dess har det bara fortsatt, även fast de efter varje gång ha funderat på att det här blir nog sista gången. Barnen ska nu vara här i tre veckor, och behovet är väldigt stort fortfarande.
– Man tycker att det snart 30 år efteråt borde behovet ta slut, men det gör det inte. De som var barn när olyckan inträffade får barn idag och radioaktiviteten finns i generna, det går i arv. Därför finns det barn som fortfarande har radioaktivitet i sig, säger Arne Åkervall, lägerledare.
Centrumkyrkan räknar med att det är mellan åtta till tio fall om året som drabbas av sköldkörtelcancer som man tror har med olyckan att göra. Men kyrkan kan inte ta hit och hjälpa alla för den har inte resurser till det.
Märker att barnen förändras
Till Lärsätersgården utanför Kolsva kommer ett tjugotal barn från 8 till 12-årsåldern. En del av barnen kände sig rädda och oroliga över att åka så långt hemifrån från sin familj, men för andra har det gått bra.
Kyrkan märker att barnen förändras under tiden på lägret, och ledarna får reaktioner från föräldrar.
– Ja, de undrar vad vi har gjort med barnen. Men på ett positivt sätt.