Idrottsföreningar menar att det behövs fler hallar i Västerås. ”Politikerna säger att det finns lediga tider, men det är tider då jag anser att det inte går att bedriva barn- och ungdomsidrott” säger Per Wesslund, ordförande i Västerås innebandyföreningar. Foto: TT arkiv /montage SVT

Trångt på Västerås idrottsytor: ”Satsningar har halkat efter”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsrörelsen märker tydligt att Västerås har växtvärk. Föreningar får allt svårare att hitta lämpliga hall- och träningstider till sina barn- och ungdomslag. Och från idrottsförbundet menar man att satsningar på idrottsytor halkat efter.

– Generellt så växer ju Västerås och det gör ju att behovet av idrottsytor också följer med befolkningsökningen, säger Maria Engelfeldt distriktsidrottschef på Västmanlands idrottsförbund.

Har man hängt med här?

– Nej det har man inte gjort. Västerås växer ju mer än vad man kanske hade trott i alla planer, så det behövs ju en högre takt också på idrottssidan.

– När det gäller hallar är bristen störst på öster i Västerås. Där är det ”svarta fläckar”, konstaterar Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef Västmanlands idrottsförbund Foto: Jenny Berggren/SVT

En fullstor hall har byggts

På tio år har invånarantalet i Västerås ökat med omkring 16 400 personer, enligt SCB:s statistikdatabas. Runtom i kommunen har olika större och mindre, hårda och mjuka insatser gjorts för att främja idrott och hälsa

Men endast en ny fullstor idrottshall har byggts, enligt uppgifter från kultur- idrotts och fritidsförvaltningen: Klövernhallen med tre planer.

”Innebandyarenan hade behövts för tio år sedan”

Och föreningar inom olika idrotter som SVT haft kontakt med bekräftar bilden som idrottsförbundet förmedlar: att satsningar på idrottsytor halkat efter.

Den nya innebandyarenan som nu byggs på Rocklunda, är efterlängtad och ett exempel. 

– För tio år sedan ville vi ha den här innebandyhallen. Så det vi får om två år är ju egentligen vad vi hade behövt då. Så det kommer ju inte räcka för behovet vi har egentligen, förklarar Per Wesslund, ordförande i Västerås innebandyföreningar.

Innebandyarenan, som är tänkt se ut såhär, är välkommen och satsningen ses på som positiv. Men den har tagit tid.

Flera föreningar beskriver hur konkurrensen om hall- och träningstider till barn- och ungdomslagen hårdnat.

Att yngre barn får träna orimligt sent, att 16-åriga ungdomar åker tvärs över stan för att träna till halv elva en vardagkväll och att mindre föreningar tappar aktiva – som exempel.

Åtgärder för att lätta trycket

Kultur- idrotts och fritidsförvaltningen som ansvarar för uthyrningen av hallar och anläggningar, märker ett ökat tryck från föreningar.

Från första september förstärker de sin organisation med ytterligare en person som bland annat ska jobba med uthyrning. Det införs också ett nytt bokningssystem, vilket de hoppas ska underlätta. 

“Bygg ut hallarna i bostadsområdena”

Men föreningar menar att det behövs fler hallar. 

– En stor idrottshall, som Klövern, där det går att samla verksamhet. Eller varför inte stora hallar i bostadsområdena, säger Per Wesslund, ordförande Västerås innebandyföreningar.  Hör honom förklara i klippet ovan.  

– Satsa på att bygga ut hallarna i bostadsområdena, menar Per Wesslund, ordförande Västerås innebandyföreningar. Foto: TT arkiv / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet