Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En unik utmaning i år är att vi aldrig har haft så höga kostnader på utsäde och gödsel, säger Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen. Foto: Kristian Östlund/SVT

Tre frågor om: Så påverkas lantbruket av torkan

Uppdaterad
Publicerad

Över en månad utan regn och en pågående värmebölja gör att många bönder är oroliga just nu. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) håller möten runt om i landet och märker av att läget är kritiskt.

– Många är oroliga och vi får mycket samtal just nu. Det är en stor oro vad det kommer att bli och många kommer med stora kostnader in i det här läget, säger Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen.

LRF håller möten för att hjälpa till med att till exempel myndighetskontakter och stötta på andra sätt.

– Det är viktigt att inte känna att man är ensam i det här. Vi kan inte påverka vädret men vi kan prata och stötta varandra, säger Tomas Olsson.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Kan påverka matpriserna

Samtidigt som läget är oroligt just nu så menar Tomas Olsson att detta är lantbrukarnas vardag. Sedan torkan 2018 har många också en plan på hur man kan hantera torkan. Men om det inte kommer regn på hela sommaren skulle det kunna påverka konsumenterna i slutändan.

– Det är för tidigt nu att säga om torkan kommer leda till högre matpriserna. Vi är bara i juni och det finns möjlighet att kunna få skördar längre fram, men fortsätter det här vädret in i augusti så har vi stora utmaningar, säger han.

I klippet visar Tomas Olsson hur han har säkrat bete till sina får genom att odla grödor som tål torka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet