• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här finns familjecentralerna – och här saknas de. Hör regionråd och oppositionsråd om arbetet framåt. Foto: Jenny Berggren/SVT

Trots målet: Flera kommuner i Västmanland saknar familjecentral

Uppdaterad
Publicerad

Ambitionen är att det ska finnas familjecentraler i alla länets tio kommuner. Men trots att det nu ska startas en i Surahammar saknas det fortfarande i Sala, Arboga och Kungsör. Dessutom skulle det behövas en i centrala Västerås, enligt Region Västmanlands primärvårdsprogram.

2017 avsattes resurser i syfte att få till etableringar i samtliga kommuner i Västmanlands län. Det för att ytterligare främja en jämlik och rättvis vård.

Men sedan dess har endast en ny familjecentral etablerats – i Köping 2019. I Surahammar är förhoppningen att kunna öppna våren 2022.

– Från regionens sida jobbar vi på flera sätt och på flera plan. Men det behövs ju också att kommunen har möjlighet att satsa och också ser fördelarna, säger Lina Eriksson (L), regionråd med ansvar för primärvård.

Styrkan ligger i samverkan

Styrkan i en familjecentral sägs ligga i samverkan. Där ingår både kommunala verksamheter som öppna förskolan och förebyggande socialtjänst och primärvårdens mödrahälsovård och barnhälsovård. Helst under samma tak.

Familjecentralen på Vallby i Västerås lyfts som ett av de goda exemplen i länet. Foto: Jenny Berggren/SVT

Kristdemokraterna menar att arbetet med familjecentralerna borde prioriteras högre inom regionen.

– Frågan om familjecentraler borde lyftas högre, på direktörsnivå. Nu ligger det på varje vårdcentral. Vi tycker att frågan borde ligga mer strategiskt hos det politiska styret, säger Malin Gabrielsson (KD) regionråd i opposition.

– Det handlar ju om att ge alla barn en bra start i livet och att ge alla föräldrar samma stöd.

Vad är en familjecentral?

En familjecentral är en kostnadsfri verksamhet som riktar sig till barn och föräldrar och som är hälsofrämjande, generell och tidigt förebyggande. Den ska minst innehålla mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete. Det kan även finnas samarbete med andra aktörer, exempelvis tandvården.

Det ska finnas ett samverkansavtal mellan parterna som reglerar åtaganden och specificerar villkor för arbete och ekonomi.

Källa: Region Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.