• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Soptunnor!” Det tror 15-åriga Tyra Bodén Karlsson och hennes kompisar Frida Jansson och Edvin Andersson skulle minska nedskräpningen på många ställen i Skinnskatteberg. Foto: Audrey Erath/SVT

Epa-ungdomar i Skinnskatteberg städar upp efter andra

Uppdaterad
Publicerad

Flera skräpiga platser i Skinnskatteberg, framförallt parkeringar, upprör och diskuteras på sociala medier. Men Sofie Bodén ledsnade på att det ofta bara mynnade ut i att klanka ner på epa-ungdomarna som ofta hänger på de skräpiga platserna.

– Därför startade jag en chattgrupp med min dotter och tio av hennes kompisar för att prata med dem om vad vi kan göra åt det här, säger hon.

Under helgerna dras många motorburna ungdomar till större parkeringar i Skinnskatteberg, bland annat vid kyrkan, för att kunna umgås. Samtidigt kan tillhållen se rejält skräpiga ut efteråt med glaskross, fimpar och dumpade matförpackningar. Det här upprör och diskuteras bland skinnskattebergsborna på sociala medier.

– Men det skapar ingen ”vi-känsla” att bara peka ut att ”det är ni som skräpar ner”. Istället måste vi ju prata om vad vi kan göra åt det här, säger Sofie Bodén.

Sofie Bodén startade en chatt med sin dotter och hennes kompisar för att diskutera vad de hade för idéer kring hur man kan minska nedskräpningen på platser som ungdomarna hänger på.

Skapade engagemang

Eftersom hennes dotter Tyra med kompisar hänger med sina A-traktorer på parkeringarna skrev hon till dem för att höra vad de hade för tankar och idéer kring hur man skulle kunna göra något bättre tillsammans kring problemet.

– Först tänkte jag att nu blir jag den där pinsamma mamman, men de uppskattade det jättemycket att jag tog upp det här. De började genast diskutera, om att det behövs fler soptunnor och att de behöver vara starka tillsammans och säga till om de ser någon som skräpar ner, säger Sofie Bodén.

I videon berättar 15-åriga Tyra och kompisarna Edvin och Frida vad de själva gör för att minska nedskräpningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.