Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Serhio Pohrebyskyi tycker att träd påminner om människor och tvärtom: ”De är inte bara silhuetter utan har karaktär”. Foto: Hanna Eklund

Flydde kriget – nu har konstnären från Ukraina flyttat in i Riddarhyttan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en hjärtoperation och ett krigsutbrott valde Serhio Pohrebyskyi att tillsammans med sin familj, bestående av fru och katt, lämna Ukraina och leta efter någon tillflyktsort. Nu har de flyttat in som ”artists in residence” i Riddarhyttan.

”Artist in residence” kallas det när konstnärer genom en organisation får en plats att bo och jobba på under en period, för att de behöver skydd eller ny inspiration. I Riddarhyttan har paret Jan Dahlberg och Elisabeth Billing renoverat ett 1800-talshus i avsikt att försöka skapa ett konstnärsresidens.

De första gästerna är Serhio Pohrebyskyi och hans fru, båda utbildade på National Academy of fine arts i Ukraina, och deras katt Tom.

Serhios konstnärsskap handlar mycket om träd, vilket är en av anledningarna till att just han blev utvald, berättar han, samtidigt som han lägger in mer ved i spisen.

– Här sluts väl ändå cirkeln, vi bränner träden som hjälper oss med så mycket, de skapar luften vi andas, håller oss varma och ger oss något att skriva eller måla på, det är både komplicerat och väldigt intressant, säger Serhio Pohrebyskyi. 

I klippet ger Serhio sin syn på konstnärens makt och att verka på avstånd, mitt i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.