Hör Victor Hagenborg och Anna Lundberg om varför den stora träffen är viktig. Foto: SVT

Unga scouter möttes i demokratisk anda

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har 1000 scouter från hela landet samlats i Västerås för ett så kallat demokratijamboree.

Enligt scoutrörelsen själva, som jobbar aktivt för att unga ska få vara med och påverka, är det ett av Sveriges största demokratiska möten.

– Det viktigaste med den här helgen är att alla får komma till tals och att vi kan få gemensamma beslut som är tagna på ett demokratiskt sätt, säger Anna Lundberg, ung talesperson inom scouterna.

– Sen är det alltid jätteroligt att träffa alla scouter från hela landet. Man kan prata med vem man vill och dela åsikter och skillnader.

Jamboree

Vartannat år i samband med scouternas stämma, samlas landets kårer för att tillsammans forma rörelsens framtid. Det väljs styrelse, antas budget och verksamhetsplan bland annat.

Årets demokratijamboree, som det kallas, i Västerås innebar en helg fylld av möten, aktiviteter, workshops, föreläsningar och en hel del diskussion och beslutsfattande.

Katarina Hedberg, generalsekreterare Scouterna Foto: SVT

Vill nå fler

– Det är här vi fattar alla beslut för framtiden om hur scouterna ska utvecklas vidare, säger generalsekreterare Katarina Hedberg.

– Ett mål som satts upp är att vi ska nå ut till fler barn och unga som ska få möjlighet att prova scouting. Vår målgrupp är 8 till 25 år gamla och vi vill vara en rörelse som speglar hela samhället som Sverige ser ut idag.

Så hur ska ni göra det?

– Ja det handlar ju väldigt mycket om att nå ut, och det är också en utmaning.

”Man behövs alltid”

En grundsten i scouternas verksamhet är att unga ska vara med och påverka och skapa innehållet i verksamheten, säger hon.  Och det är en av de saker som Viktor Hagenborg uppskattar.

– Det är ju det som är grejen med scouterna, man behövs alltid till att göra saker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.