Resursgruppen har funnits på brandstationen sedan 2003. Här jobbar i dagsläget fem personer som gör allt ifrån att tvätta bilar, tömma sopor,
hämta frukt, plocka koppar och agera statister vid övningar.
– Det här är uppgifter som behöver göras och som vi har stor nytta av att de utför. Det frigör tid för oss till att göra andra saker, till exempel kan brandmännen öva lite mer än vad man annars hade kunnat göra, säger Tobias Erdsjö, operativ chef för Mälardalens brand- och räddningsförbund.
Vinster för alla
Resursgruppen är ett samarbete mellan Västerås dagligverksamhet och räddningstjänsten som fortlöper så länge alla är nöjda.
– Det här fungerar väldigt bra, vi tycker att det här är ett väldigt bra sätt att bedriva dagligverksamhet på. Vårt uppdrag är ju att ge våra kunder en
meningsfull vardag och en delaktighet i samhället, säger Anna Uddin, avdelningschef för daglig verksamhet i Västerås.
Vad är framgångsfaktorerna?
– Det är att alla vill det här och att det finns vinster för båda parter.
Stort intresse av konceptet
Trots att samarbetet pågått i sexton år så har konceptet ännu inte fått så stor spridning nationellt. Det finns några få liknande grupper, bland annat i Katrineholm och Helsingborg, som dock är mindre.
– Än så länge är den här gruppen unik i räddningstjänst-Sverige, men det är många som är intresserade av att starta upp något liknande, säger Tobias Erdsjö.
Daglig verksamhet
Enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har vissa personer rätt till daglig verkamhet. Syftet är att man ska ha något intressant och meningsfullt att göra under dagtid. Det ska även bidra till den personliga utvecklingen och främja delaktighet i samhället. I Västerås finns det ett 40-tal dagligverksamheter.