Utgrävning med ett skelett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till den okända kyrkogården och se den unika utgrävningen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Unik utgrävning utanför Västerås: Okänd kyrkogård från 1000-talet hittad

Uppdaterad
Publicerad

Benrester från över 750 individer från 1000-talet har hittats i en tidigare helt okänd kyrkogård utanför Västerås.

– Att få en så här komplett undersökning av en begravningsplats på landsbygden är unikt, säger Ann Vinberg, projektledare för utgrävningen.

I byn Äs, på Badelundaåsen bara några mil norr om Västerås, har en unik arkeologisk utgrävning precis avslutats efter två år, något Västerås tidning har rapporterat om.

På en tidigare boplats, med dateringar från bronsåldern fram till vikingatiden, har det även visat sig ligga en hittills okänd kyrkogård från omkring 1000-talet. Denna nyupptäckta kyrkogård innehåller kvarlevor från den allra första kristna fasen i Mälardalen.

– De flesta arkeologer går igenom ett helt yrkesliv utan att gräva ett enda skelett. Här gräver vi upp ett varje dag, säger arkeologen, Michael Schneider.

Gräver fram barn: ”Väldigt berörande”

Märken efter stolpar visar placeringen av kyrkan, som legat centralt på kyrkogården. Kvinnorna har huvudsakligen begravts på den norra sidan av kyrkan och männen på den södra. Barn har begravts på flera platser, men en koncentration av barngravar fanns strax utanför koret på kyrkans östra sida.

– Att gräva fram människor på det här viset och inte minst barn är väldigt berörande, säger Ann Vinberg, projektledare för utgrävningen.

Totalt har cirka 750 gravar undersökts, men antalet gravlagda kan vara fler eftersom man har begravt människor i upp till fyra skikt, och under flera hundra år.

Fynden väntas ha stor betydelse

Med dessa fynd och dagens nya DNA-teknik hoppas arkeologerna nu kunna kasta ett nytt historiskt ljus över hur människor levde och mådde på landsbygden i och runt Mälardalen.

– De här fynden kommer ha stor betydelse för forskare för lång tid framåt, säger Ann Vinberg, projektledare.

I klippet: Följ med till den okända kyrkogården och se den unika utgrävningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.