Vad är brottet äktenskapstvång?
Brottsrubriceringen är relativt ny. Den som genom olaga tvång utnyttjar eller förmår en person i en utsatt situation att ingå ett äktenskap, eller en äktenskapsliknande förbindelse, kan dömas för brottet äktenskapstvång, enligt brottsbalken. Straffet är fängelse i högst fyra år.
Den 1 juli 2014 infördes nya straff- och civilrättsliga bestämmelser som stärker skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap.
Vad händer om äktenskapstvånget begås utomlands?
I Sverige finns ett starkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Svensk domstol får pröva äktenskapstvång även om brottet begås i ett annat land, även om gärningen i sig inte är straffbar i det landet.
Vad händer om man luras in i ett giftermål, med till exempel falska löften?
Även det kan vara brottsligt. Bestämmelserna om äktenskapstvång kompletteras av brottet vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Straffet för det är fängelse i högst två år.
Hur många har dömts i Sverige?
Enligt myndigheten för för ungdoms- och civilsamhällsfrågor är mörkertalet stort. Flera ärenden har prövats men hittills finns två fall där någon dömts för brottet äktenskapstvång.
Ett föräldrapar från Västerås dömdes till fängelse för att ha gift bort sin 19-åriga dotter mot sin vilja.
En pappa i Landskrona fälldes i juli förra året för att ha tvingat sin 23-åriga dotter att gifta sig med en man hon inte kände i Afghanistan. Pappan dömdes till fyra års fängelse i Lunds tingsrätt.
Vart kan jag vända mig och få råd om jag eller någon jag känner är utsatt?
För råd, stöd och hjälp kan du vända dig till socialtjänsten i din kommun. Du kan också ringa den nationella stödtelefonen på 010-223 57 60.
Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime erbjuder också stöd och hjälp om någon du känner riskerar bli bortgift mot sin vilja.
Är du utsatt och befinner dig i en akut situation kan du vända dig direkt till polisen via 112.
Källor: Brottsbalken, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, hedersförtryck.se