Vargjakten har pågått sedan den andra januari och än så länge har en varg skjutits i Västmanland. Totalt ska sex vargar skjutas i länet innan den 15 februari då jakten tar slut. Men jakten har stött på problem i form av aktivister som dykt upp för att sabotera.
– De har satt upp egna hänglås på vägbommar och det påverkar ju inte bara oss utan utryckningsfordon, tjänstemän och de som bor i bygden. Skulle till exempel vi skada oss under jakten så kan det bli jätteilla om vi eller till exempel ambulanser inte kan komma förbi vägbommarna.
Du väljer att vara anonym när du pratar med oss, varför då?
– Sveriges riksdag har ju tagit beslut om att skatta vargstammen och det beslutet är ju ett demokratiskt taget beslut. Då är det ju staten som ska stå till svars. Inte jag eller jägares privata åsikter.
Svårt att lagföra
Totalt har fyra polisanmälningar gjorts mot aktivisterna och polisen har haft patruller i Kölsta för att hålla situationen lugn. Polisen har koll på vilka aktivistgrupper det rör sig om och även om de kan ställa till problem för jägarna så har polisen i många fall svårt att ingripa.
– Det är ju allemansrätten som gäller i skogen. Därigenom får ju vem som helst gå där vare sig det är älgjakt eller vargjakt. Det är ju till exempel inte olagligt att föra oväsen i skogen. Men man kan ju informera de om att det råder jakt så de är medvetna om det men annars har jag svårt att tänka mig att det skulle gå att göra något annat, säger Per Strömbäck, regionansvarig för nationella viltolycksrådet inom Polisen.
Kommer fortsätta
Men trots att aktivisterna ställer till problem så kommer jägarna inte göra något speciellt för att jobba runt det.
– Vi kommer fortsätta som vanligt. Vi ska fylla kvoten på sex vargar i Västmanland så vi kommer fortsätta jobba mot att fylla den.