Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inger Holmberg tyckte inte att det smakade som att hon åt något vegetariskt på Arbogas vårfest. Foto: Hanna Eklund

Följ med på fiskfesten Norsylingen i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fisken inte riktigt ville gå till såg det verkligen ut som om Arbogaborna gjorde det. Många var på plats redan kl 10 på lördagsförmiddagen för att äta norsklämmor och fira in våren traditionsenligt, för första gången på länge.

– Ja, det är första Norsylingen sedan pandemin så det är kul, tyvärr fick vi inte lika mycket fisk som vi brukar, säger Göran Glimsholt på Sturefiskarna, som arrangerat Arbogas vårtradition sedan slutet av 1990-talet.

Varför fick ni inte lika mycket nors som tidigare?

Norsylingen i Arboga

– Förmodligen för att det är en kall vår, men jag tror ändå att det ska räcka till alla som kommer idag.

Norsen är en laxfisk som finns över större delen av Europa. Den särskiljer sig genom att utsöndra doften av en viss grönsak, som många västeråsare är bekanta med.

I klippet pratar vi med Arbogaborna om både smaken och doften av en tradition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norsylingen i Arboga

Mer i ämnet