Västerås rankas fortfarande som bästa platsen att leva på i Västmanland, även om kommunen har fallit i rankningen i jämförelse med resten av landet. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Västerås – bästa platsen att leva på i Västmanland

Publicerad

Västerås hamnar än en gång högst i länet när Fokus tillsammans med Infostat rankar Sveriges bästa kommuner att leva i. Men i år rankas kommunen sämre än tidigare.

Västerås blir fortfarande bästa platsen att leva på i Västmanland, men i år faller kommunen från plats 29 till plats 46 jämfört med landets kommuner.

Det är framförallt Västerås serviceutbud som får högt betyg med 4.8 poäng av fem. Däremot får staden låga poäng när det gäller trygghet och privatekonomi.

På andra plats i länet kommer Fagersta och på tredje plats Köping.

Sämsta platsen att leva på i länet blir Skinnskatteberg som hamnar på plats 266 av landets 290 kommuner. Det låga betyget beror bland annat på fritid, utbildning och serviceutbud.

rankning av Västmanlands kommuner

  1. Västerås (46)
  2. Fagersta (61)
  3. Köping (73)
  4. Arboga (138)
  5. Kungsör (166)
  6. Hallstahammar (175)
  7. Surahammar (196)
  8. Sala (205)
  9. Norberg (208)
  10. Skinnskatteberg (266)

Källa: Bäst att leva – Fokus

Siffrorna inom parentes är kommunens placering i förhållande till landets alla 290 kommuner.

om rankningen

Sedan 2006 har Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva, med ett uppehåll 2022. Förra året gjordes analysmodellen om i samarbete med analysföretaget Infostat.

Undersökningen utgår från privatekonomi, där boendekostnader och jobbmöjligheter är centrala. Infostat beräknar hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen.

Andra faktorer som jobb, vård och omsorg, trygghet, utbildning, infrastruktur, serviceutbud, fritid, privatekonomioch offentlig ekonomi inkluderas också. Analysen tar hänsyn till närliggande områden, även om de ligger utanför kommungränsen.

Källa: Bäst att leva – Fokus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.