Västerås – Mälarens framtid hotad

Uppdaterad
Publicerad

Det har i dagarna hållits en konferens i Västerås med Mälaren i fokus. Aldrig tidigare har Sveriges viktigaste dricksvattentäktöver 2 miljoner människor tar sitt vatten från sjöntagits upp och analyserats så grundligt på samma gång. Helt klart är att många vill ha en bit av Mälarkakan och att sjön står inför några riktiga utmaningar.

En allvarlig händelse var översvämningarna som drabbade invånarna runt Mälaren år 2000.

-Det är enormt viktigt att vi tar de här frågorna på allvar. Vi fick ju en skarp varning 2000, inte bara här. Det var ju också Vänern och Göta älv och många andra ställen som drabbades, säger Sten Bergström, en av våra ledande klimatexperter.

Det är vattnets enda utlopp från Mälaren- Slussen i Stockholm- som är underdiminsionerad och som nu ska byggas ut för att kunna tappa ur mer vatten.

-Det är huvudproblemet just nu. Vi behöver bygga nya luckor så vi kan säkra stränderna mot översvämning runt sjön.

Enligt Sten Bergström löper invånarna runt Mälaren en 10 procentig risk de kommande tio åren att drabbas av översvämning. Men översvämningsrisken är bara ett av problemen för Mälaren. Ett annat är havsnivåhöjningen till följd av den globala uppvärmningen.

Därför har länsstyrelserna runt om sjön tillsammans utarbetat en förstudie om vad som kan hända när havet stiger över Mälarens nivå. För om inget görs kommer Mälaren åter bli en havsvik och därmed bli värdelös som dricksvattentäckt.

-Såsom det verkar nu så kommer den framtida, ombyggda slussen i Stockholm vara dimensionerad för en havsnivåhöjning på en meter så då klarar den ungefär 90 år till, säger Lovisa Lagerblad, utredare på Länsstyrelsen Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.