Att mindre, redan släckta skogsbränder blossar upp igen är ett känt problem. Enligt en offentlig utredning ska som exempel omkring 70 procent av den totala brandytan under brandsommaren 2018, ha orsakats av just sådana bränder.
En utmaning är, enligt flera berörda myndigheter, när räddningstjänsten släckt en skogsbrand och de lämnar över ansvaret för eftersläckning och bevakning till markägaren. Det finns riktlinjer framtagna av hur ett bra överlämnande kan gå till och vilket ansvar markägaren har, men enligt Skogforsk, Svenska skogsbrukets forskningsinstitut, har dessa riktlinjer ännu inte fått direkt genomslag.
Fem skogsbränder i Västerås 2023
I Västerås, där staden äger mark motsvarande drygt 5600 fotbollsplaner, är det erfarenheterna från bränder i tätortsnära skogar sommaren 2023 som nu lett till åtgärder. Då brann det i bland annat Vedboskogen utanför Rönnby och på Erikslund samtidigt som staden saknade struktur för hur man som markägare skulle arbeta – något man nu säger sig ha ändrat på.
– Vi har nu skaffat oss en beredskap och organisation för detta, säger Jörgen Gustafsson, skogvaktare på Västerås stad.
– Vi har haft en skogsbrands-kickoff med egen personal och andra aktörer, utbildningar, skaffat överenskommelse med vår entreprenör som sköter om skogen att hjälpa till vid eftersläckningsarbete och så vidare. Nu vet vår interna krisjour, tjänsteman i beredskap, vilka ytor staden äger och vem som förvaltar så att de enkelt kan starta upp arbetet med eftersläckning.
I videon: Se ”brandkärran” med utrustning som gjorts i ordning till eftersläckning och bevakning av skogsbränder.
Varm och torr maj – meteorologen om risken för ny brandsommar: ”Tydlig indikation”