En delad bild som visar två olika scener. Den vänstra sidan visar Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen. Den högra sidan visar en laboratoriemiljö på Northvolt där en person i skyddsutrustning interagerar med teknologi i en högteknologisk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Uppgivenhet och frustration” Peter Hellberg, förbundsordförande för fackförbundet Unionen, berättar om stämningen på Nortvholt och hur man bäst motverkar kompetensflykt. Foto: Maja Tengnér/SVT

Facket efter varslet på Northvolt: ”Västerås riskerar brain drain”

Uppdaterad
Publicerad

Stor uppgivenhet och frustration – så beskriver fackförbundet Unionen läget på Northvolt i Västerås efter att det stora varslet bland tjänstemän blev klart.

– Det är tydligt att Northvolt fokuserar på kärnuppgiften nu, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen.

Över 120 personer, många med spetskompetens inom batteriutveckling, får besked om att de är uppsagda från Northvolt i Västerås under fredagen.

Totalt har Northvolt varslat 400 personer av arbetsstyrkan på 1100 i Västerås om uppsägning.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Det är inte säkert att det här är det sista beskedet som kommer för Västerås del. Det stora varslet är ju inte färdigförhandlat än, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen.

”Riskerar få en brain drain”

Northvolts tillväxt har bidragit till att många högspecialiserade personer har flyttat till Västerås och Stockholm. Nu riskerar deras kompetens att gå förlorad, så kallad brain drain.

– Vi håller på att styra upp ett rekryteringsevent där företag får komma och träffa de som har blivit uppsagda. Kommunen är också inblandad, säger Nathalie Bruno, presstalesperson på Northvolt labs i Västerås.

”Uppgivenhet och frustration” Hör Peter Hellberg, förbundsordförande för fackförbundet Unionen om stämningen på Nortvholt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet