Enligt riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning har Västerås stad varit restriktiva med att bevilja nya kontaktpersoner och är den kommun i Sverige som beviljat minst per invånare.
Sedan början av 2022 har också cirka 90 LSS-berättigade personer i Västerås förlorat sina kontaktpersoner efter avslag vid stadens uppföljningar, enligt nämnden för personer med funktionsnedsättning.
Margareta Hallner från riksförbundet FUB har beskrivit situationen som förödande för de drabbade, vilket även P4 Västmanland rapporterat om.
Oppositionspartiet Liberalerna tillhör dem som, bland annat i VLT, kritiserat majoritetspartiernas hantering av kontaktpersoner.
Tar bort behovsprövningen
Nu säger sig de styrande partierna vilja ändra på detta. I framtiden vill de att det ska räcka med att en person med rätt till insats enligt LSS, själv upplever sig som socialt isolerad eller önskar en kontaktperson, för att träffas två gånger i månaden – det ska inte behöva utredas.
För fler träffar krävs dock utredning.
När dessa nya riktlinjer, som kan vara de första i sitt slag i landet, ska börja tillämpas är oklart. Förvaltningen ska hitta praktiska lösningar, och det kan behövas politiska beslut.
För närvarande har cirka 320 personer i Västerås en kontaktperson, men det är oklart hur många fler som kommer att få det och vad förändringen kommer att kosta.
I videon: Tre frågor om initiativet.
KONTAKTPERSONER enligt LSS
LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en rättighetslag som ska säkerställa goda levnadsvillkor för personer med omfattande funktionshinder.
De som omfattas av LSS kan ansöka om en kontaktperson för att bryta social isolering. Kontaktpersonen, som är en privatperson, följer med på fritidsaktiviteter, umgås och ger enkla råd. Detta stöd kan underlätta ett självständigt liv.
Kontaktpersonen utför uppdraget på sin fritid mot arvode och träffar personen vanligtvis två gånger i månaden, baserat på dennes önskemål. Rollen är inte att fungera som ledsagare eller personlig assistent.
Källa: IVO/Västerås stad