En ung man med en iögonfallande frisyr och tatueringar lutar sig mot en äldre kvinna som sitter bredvid honom, de sitter i en hemtrevlig miljö med inredningsdetaljer i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte ett julkort har kommit”. Hör Marc berätta om när förvaltaren satte hans 87-åriga mamma Monica under skyddad folkbokföring. Foto: SVT

Västeråsföretaget som gömde Therese fortsätter få uppdrag – duckar UG:s frågor

Uppdaterad
Publicerad

Det Västeråsbaserade företaget Optio, som uppmärksammats i Uppdrag Gransknings reportage om gömda Therese, fortsätter att få nya uppdrag av kommunerna – och att ducka medias frågor.
”Optio har inte gjort fel” skriver företaget på sin hemsida.

Fallet med 45-åriga autistiska Therese, vars förvaltare – det Västeråsbaserade företaget Optio – flyttade henne till hemlig adress där de hållit henne gömd från familjen i flera år, var ett av Uppdrag Gransknings mest uppmärksammade reportage under 2024.

Nu rapporterar UG att fler fall med Optio, som ligger i Västerås, uppdagats.

Som 86-årige Arne som förlorade sina grävmaskiner när förvaltaren sålde dem bakom hans rygg. Och Monica, 87, vars vänner trodde att hon hade dött när förvaltaren ordnade skyddad folkbokföring.

Så sent som i november ska förvaltaren fått ytterligare uppdrag.

Hänvisar till sekretess

Uppdrag Granskning har vid flera tillfällen och på olika sätt sökt Optio, som anlitats av ett 50-tal kommuner. Företaget har duckat för frågor och hänvisat till sekretess, men svarat Uppdrag granskning via mejl.

På Optios webbplats har de publicerat en längre replik mot olika former av kritik som riktats mot dem. Där nämns också SVT:s program. De skriver bland annat att deras medarbetare ”följt lagen och de regler som omgärdar förvaltarskapet”.

Förvaltare, god man och överförmyndare

Den som har svårt att hantera sin ekonomi, behöver hjälp med kontakter med myndigheter eller med att få rätt vård och omsorg kan få en god man eller förvaltare.

En god man eller förvaltare ska också i vissa fall ”sörja för person” vilket innebär att ta ansvar för huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet, daglig sysselsättning. Förvaltaren ska besöka huvudmannen och se till att hen en så hög livskvalitet som möjligt.

God man
Att få en god man är normalt en frivillig åtgärd. Det betyder att den som behöver hjälp själv går med på att tingsrätten utser en god man. Den som har en god man har fortfarande rätt att bestämma över sina pengar, hantera egendom och att ingå avtal.

Förvaltare
Om man själv inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar kan tingsrätten utse en förvaltare. Det kan man göra utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste inte heller hålla med om beslutet. Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar.

Överförmyndare
Varje kommun ska ha en överförmyndare som utövar tillsyn över hur gode män och förvaltare sköter sitt uppdrag. Anhöriga kan hos överförmyndaren ta del av handlingar och begära att företrädaren byts ut.

Källa: Sveriges domstolar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.