• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riksdagsledamoten Åsa Eriksson (S) om hat och hot hon fått som politiker: ”Då var jag rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg, har upplevt hat och hot som är relaterat till hennes politiska uppdrag. Ibland har hon varit rädd.

– Som kommunpolitiker blir man väldigt exponerad och jag upplevde ett helt annat tryck på mig som person än vad jag gör som riksdagspolitiker, säger hon.

Åsa Eriksson (S) var kommunstyrelsens ordförande i Norberg mellan 2011 och 2016. Sedan 2018 är hon ordinarie ledamot i näringsutskottet i riksdagen samt suppleant i flera andra utskott, och kandiderar även i detta val till riksdagen för Västmanlands läns valkrets.

Hon har varit utsatt för hat och hot, och hon är långt ifrån den enda politikern som har drabbats. Enligt trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, upplevde var fjärde politiker trakasserier, hot eller våld under 2020.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

– De flesta hoten kommer digitalt; via mejl, att folk skriver om en på hemsidor eller i sociala medier. Det är oftast män som skickar mejl med hot och uppmaningar och om de gör det flera gånger låter jag det gå direkt till skräpmejlen så att jag slipper se det, säger Åsa Eriksson (S).

Mer hot under valår

Hot och hat mot förtroendevalda eskalerade under valåren 2018 och 2014.

– Vi förtroendevalda har fått ett direktnummer som vi kan ringa om vi upplever hat och hot och behöver göra en polisanmälan. Partierna har även sina säkerhetsorganisationer som vi kan vända oss till, säger Åsa Eriksson (S).

Kvinnor drabbas mer

SKR, Sveriges kommuner och regioner, har gjort en djupare analys av skillnader i att utsättas för hat och hot som förtroendevald, den visar bland annat att kvinnor har 20 procents högre risk att drabbas.

– Det är fruktansvärt. Men det är också en spegling av samhället, kvinnor är tyvärr mer utsatta. Det är med förskräckelse jag läser om att människor inte vågar kandidera eller avslutar sina politiska engagemang, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att vi kan stötta varandra oavsett vilket parti man tillhör och att invånare i Västmanland kan ge sina politiker en klapp på axeln istället för hot och hat och säga: ”Vad skönt att du engagerar dig för vårt samhälles utveckling”, säger hon.

Nästa trygghetsundersökning bland politiker, för valåret 2022, ska BRÅ redovisa senast den 10 november 2023.

I klippet berättar riksdagsledamoten Åsa Eriksson (S) från Norberg om hot och hat som hon blivit utsatt för och hur hon har hanterat dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet