En scen från en teaterföreställning visar fyra personer i en avslappnad miljö. Två av dem står till vänster, den ena håller en dryck, medan de två andra sitter vid ett röd- och vitrutigt bord med blommor. I bakgrunden finns målningar av gröna träd och en röd vägg som ger en naturnära känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vänder på varenda sten för att göra föreställningen klimatsmart” – här repeterar ensemblen ”Det stora vattenkriget”. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Vattenbrist, hållbarhet och humor i ny pjäs på Västmanlands teater

Publicerad

Västmanlands teater tar hållbarhet ett steg längre i sin nya klimatsmarta föreställning ”Det stora vattenkriget”. Transporter, rekvisita och material ses över för att mäta utsläppen när den nya komedin som belyser aktuella frågor som till exempel vattenbrist sätts upp.

Berättelsen, skriven av Sven Olov Karlsson, följer Dora och hennes fästman Valle som flyttar till Gusselhyttan, där de snart står inför en oväntad konflikt över den lokala vattenkällan.

– Det är en glesbygdskomedi med människor som gör så gott de kan för att klara det här hotet med klimatförändringarna. Nere på den lilla människans nivå, säger teaterchefen och regissören Niklas Hjulström.

Mäter koldioxidutsläppen

I samband med produktionen har teatern intensifierat sitt hållbarhetsarbete. Allt bokförs för att till exempel mäta koldioxidavtryck. Det kan bland annat handla om att välja lättare material för scenografin och återanvända kostymer.

– När vi i maj ska åka på turné länet runt så kommer vi jobba med en mindre lastbil än vad vi brukar använda. I den ryms det bara 700 kilo. Varenda gång jag säger att man skulle man kunna ha en till lampa så får jag ett nej. Det är lite kul att tvingas in i det, säger Niklas Hjulström.

Pjäsen har premiär 25 januari.

Hör mer om hållbarhetsarbetet och föreställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.