• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Franka Bruns/ TT Bild

Erbjuds mammografi – men få väljer att gå

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Mälardalens högskola (MDH) har kartlagt vilka som deltar i mammografiundersökningar, och vad som kan vara orsaken till att vissa struntar i undersökningen.

I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 74 år mammografisk undersökning för att tidigt upptäcka eventuell bröstcancer, men långt ifrån alla deltar. Nu har forskare vid Mälardalens högskola kartlagt hur deltagandet i Mälardalsregionen ser ut.

Kvinnor mellan 45 och 69 år

– Kvinnor mellan 45 och 69 år är mer benägna att delta i undersökningen. Generellt sett så är det så att ju äldre man blir desto mer frekvent deltar man. Detta gäller dock inte för den allra äldsta åldersgruppen 70 till 74 år, säger Maria Norfjord Zidar, doktorand i vårdvetenskap vid MDH.

Totalt har 52.541 personer i tio kommuner i Mälardalen deltagit i undersökning.

– Vi har kunnat se att kommuntillhörigheten kan spela roll. Bor man längre bort än fyra mil från mammografimottagningen går man mer sällan, säger Maria Norfjord Zidar.

Vanligaste cancerformen

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor och tidig upptäckt av bröstcancer, till exempel genom mammografi, innebär också att behandlingen kan påbörjas tidigt.

– Därför är det angeläget att ta reda på vilka orsakerna är som gör att kvinnor väljer att avstå från undersökning, säger Maria Norfjord Zidar.

Kvinnor ska intervjuas

I nästa studie ska forskarna intervjua kvinnor som valt att gå eller inte gå på mammografiundersökning, för att få bättre förståelse för eventuella möjligheter och hinder som kan påverka deltagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.