Det hade gått över en månad sedan det första coronafallet i Jönköping. Grannlänet Sörmland hade två dagar tidigare haft sitt första konstaterade fall.
Att Västmanland nu fick sina första fall av covid-19 var ett så kallat breakingläge, som vi säger på nyhetsredaktionerna. Då är vi verkligen på topp. Det är då vi koncentrerar resurserna. Vad är viktigast att göra i dag? Vem gör vad? Det är en koncentrerad energi som känns, och alla vill vara med och hjälpa till.
Breakinglägen har vi haft många. Men den här gången liknade inget annat. För det bara fortsatte, och fortsatte, och fortsatte. Det pågår än.
Hela året har varit ett långt breakingläge, eller kalla det ständigt nya, med nya besked. Och i beskedens svallvågor – nya nyhetsvinklar.
Vi har intervjuat smittskyddsläkare Jan Smedjegård otaliga gånger.
Vi har rapporterat om hemleveranser av mat framför tomma butikshyllor.
Personer som drabbats – ja, förra våren kunde vi intervjua människor även om hur det kändes att få ”vanlig”, relativt mild covid-19.
Vi har rapporterat om konkurser och arbetslöshet i coronans spår.
Om besöksförbud i vården och på äldreboenden, och om äldres situation. Vi träffade helt fantastiska Margareta, 106 år, som inte ”känt så mycket av det där corona”.
En stor skillnad mot andra nyheter var ju också att precis alla i hela samhället var drabbade på något sätt. Även vi på redaktionen. Vi räknas som samhällsviktig verksamhet, och kan inte bara flytta hem arbetet om det påverkar verksamheten för mycket. Vi måste leverera nyheter till vår publik, och i pandemin har intresset varit ännu större än vanligt. Alla nyhetsmedier berättar att fler läser, tittar och lyssnar, och så har det varit även hos oss.
Vi har också ansvar mot de vi intervjuar, och under året har vi tvingats bli proffs på att träffa människor utan att gå för nära. Vi håller avstånd, spritar utrustning och bil, använder mikrofonbom för att öka avståndet till de vi intervjuar, och ibland både munskydd och visir.
Pandemin har också skyndat på, och ökat acceptansen för intervjuer som görs framför en skärm, över nätet. Hur ofta såg du något sådant här för ett år sedan? Nu är det vardag.
Även internt klarar vi väldigt mycket mer på distans än vi gjorde före pandemin. Vi kan utan problem ha några medarbetare som jobbar hemifrån, och vi har haft väldigt få sjukdomsfall under året.
Nu finns vaccinet runt hörnet (nya nyhetsvinklar!) och kanske, kanske början till ett slut på den här tiden.
Har du frågor om eller synpunkter på vår rapportering? Mejla mig gärna på karin.thornberg@svt.se.