Vräkning vid partnervåld försvåras

Uppdaterad
Publicerad

Den som blir slagen av sin partner kan bli uppsagd om grannarna klagar på oväsen. Nu föreslår regeringen en lagändring där mer hänsyn tas till brottsoffret.

En hyresgäst är ansvarig för att gäster inte stör. En person som blir slagen eller trakasserad av en partner kan dock ha svårt att kontrollera hur den våldsamme beter sig, enligt regeringens förslag som lämnats på remiss till lagrådet.

– Man kan ju inte vräka den som är utsatt för brott, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Ska det behöva skrivas in i lagen?

– Man tycker att folk skulle kunna använda sunt förnuft, men det är mycket i samhället som fungerar väldigt fyrkantigt.

Även om det inte handlar inte om så många faktiska fall är förslaget också till för att minska oron hos utsatta, enligt Ask.

– De kanske funderar på vad grannarna ska säga, eller om de kan bli vräkta. Många lägger mycket skuld på sig själva, säger hon.

En 22-årig kvinna i Västerås sades i januari upp från sin lägenhet efter att hennes ex-pojkvän misshandlat henne, skrev Vestmanlands Läns Tidning då. Grannar klagade på skrik och bråk. I juni 2012 vräktes en kvinna i Göteborg av samma orsak.

Regeringen föreslår också att huvudregeln i lagen ska vara att en varning måste gå ut innan kontraktet sägs upp.

Fakta: Svårare vräka brottsoffret

 * Regeringen föreslår att man vid en rättslig prövning av en uppsägning särskilt ska ta hänsyn till om problemen har sin grund i att en närstående – eller en tidigare närstående – har utsatt hyresgästen för brott.

 * Även angrepp mot barn i hushållet ska räknas in.

 * Hyresgäster, och bostadsrättsinnehavare, som utsatts för brott ska då ha större möjligheter att behålla bostaden.

Källa: Regeringens remiss till lagrådet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.