Sveriges första whiskydestilleri i modern tid grundades 1999, och de var länge ensamma på marknaden. Idag finns fler svenska aktörer på marknaden, ett par större och så de som är riktigt små.
– De är så små att det bara är vi superentusiaster som hugger de flaskorna på en minut när de släpps och det kommer aldrig vara några stora mängder som släpps, säger David Tjeder som är whiskykännare.
Global boom
Han ser också en stark utveckling av whiskymarknaden inte bara i Sverige utan nya destillerier ökar hela tiden i en rad länder i Europa, Asien och Nordamerika. Svensk whisky är än så länge relativt ung, men som sådan håller den enligt David Tjeder en bra kvalitet.
– Den står sig väldigt väl kvalitetsmässigt och det beror ju på att vi har en sån lång tradition av whiskyklubbar i Sverige, jag tror vi har flest whiskyklubbar per capita i hela världen, säger David Tjeder.
Maltwhisky
• Görs på korn som får gro, så kallad mältning.
• Kornet torkas sen med eller utan användning av torv. Används torv skapar det en rökig stil på whiskyn.
• Kornet krossas sen till mjöl och jäses sedan med vatten och jäst.
• Vörtblandningen destilleras och råspriten som bildas läggs på fat.
• Oftast används fat av ek, i Skottland måste de vara gjorda av ek för att produkten ska kunna kallas whisky.
• Faten som används har traditionellt tidigare innehållit bourbon eller sherry, men andra varianter av vin eller sprit förekommer liksom hel nya ekfat.
• Spriten lagras i minst tre år för att få kallas whisky enligt regler för whiskytillverkning.
• Whiskyn tappas på flaska och måste innehålla minst 40 volymprocent alkohol.