Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon välkomnar att lantmäteriet fastställt vad som ska stå på ortsnamnskyltarna i Lycksele. Foto: SVT

Lycksele byter namn efter mångårig strid

Uppdaterad
Publicerad

Efter men än tio års strid ska Lyckseles blå skytlar åter välkomna till staden, skyltar som välkomnar på svenska och på umesamiska.

Lantmäteriets beslut välkomnas i Lycksele. Det ska stå Likssjuo på skyltarna.

– Jag hoppas vi får upp våra skyltar innan sommaren säger Karin Gottfridsson, enhetschef för gator och park vid Lycksele kommun.

I många år har det varit en dragkamp mellan sydsamer och umesamer om vems språk som ska pryda skyltarna i kommunen.

– Vi har nu talat med trafikverket om hur skyltarna ser ut men måste dessvärre vänta ett tag ännu, för det kommer nog överklagas säger Karin Gottfridsson där hon står bredvid ställningen till där skylten ska hänga.

Den blå skylten har skruvats ner efter att någon klottrat det samiska namnet under ordet Lycksele. För oss som inte kan språken är det obegripligt liten skillnad men jag förstår att det är en väldigt viktig fråga för samerna, det har tagit lång tid, säger Gottfridsson.

Gunel Rönér Douhan är lyckselebo och tycker att det är fantastiskt att lantmäteriet nu slagit fast att det blir umesamiska namn på skyltarna.

– Det är nästan så vi skulle fira lite, säger hon, men hejdar sig och säger att det nog kommer ta några år till innan skyltarna faktiskt kommer upp för att ärendet kommer att överklagas.

Per-Martin Israelsson i Tärnamo kallar beslutet för ett övergrepp mot Vapstensamerna. Till SR sameradion säger han att beslutet ska överklagas till högsta instans.

På sydsamiska stavas ortsnamnet Liksjoe.

Diskussionen där Lantmäteriet haft uppfattningen att Umeälven utgör en språkgräns började redan 2008 och med överklagansrätt är inte sista ordet sagt om stavningen på skyltarna som utgör en formell språkgräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.