Foto: TT

M, FI och MP debatterade klimatet i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen gick den andra av tre debatter inför EU-valet av stapeln i SVT:s Aktuellt. Den här gången debatterade Tomas Tobé (M), Soraya Post (FI) och Alice Bah Kunke (MP) klimatet.

Med mindre än tre veckor kvar till EU-parlamentsvalet sändes Aktuellts andra valdebatt. Huvudfokus var klimatet och det var Moderaternas Tomas Tobé, Soraya Post från Feministiskt initiativ och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke – alla tre kandidater för respektive parti till Europaparlamentet.

Utsläpp första frågan

EU har beslutat att utsläppen av växthusgaser i EU ska ha minskat med minst 40 procent om tio år.

EU-valet 2019

Både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ anser båda att målet borde skärpas och sättas på 70 procent, medan Moderaterna anser att målet är bra.

Frågan om huruvida målet är satt på rätt nivå inledde debatten.

– Vi befinner oss i ett klimatnödläge och måste agera nu. Vi kan inte pruta på detta, därför vill vi sätta 70 procent, säger Soraya Post (FI).

Tomas Tobé anser att Sverige ska vara ett föredöme i Europa och Europa ett föredöme i världen.

– Det är ett faktum att Kinas utsläpp är större än både Europas och USA:s. Vi bör både ha en tillväxt och minska vår påverkan på klimatet för det är så vi kan se till att vi kan få också stora utsläppsländer som Kina, USA och Indien med på vägen, det är avgörande för klimatet, säger Tomas Tobé (M).

– Det är just därför vi måste minska utsläppen och göra det med handlingskraft, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

”Vårt utsläpp i Kina”

Hon berättar vidare att hon under söndagen presenterade ett förslag som de inom de gröna har arbetat fram. Något som kan ses som ett handlingsprogram eller en färdplan.

– När både internationella och svenska miljöorganisationer listar vilka som har den klimatpolitik som världen kräver för att vi ska nå Parisavtalets mål, då hamnar vi i topp, medan Moderaterna och hela den konservativa gruppen hamnar i botten, därför att de inte har vad som krävs.

Tomas Tobé tycker att rankningarna kan vara missvisande.

– När det kommer till de där rankningarna hamnar man längre ner om man är för kärnkraft, är man emot att vi ska ge EU beskattningsrätt hamnar man längre ner. Det är bra att svenska folket vet att Moderaterna kommer vara emot beskattningsrätt, säger han.

Soraya Post, från Feministiskt initiativ, la sig i samtalet.

– Du pratar om att Kina har väldigt mycket utsläpp, varför skickar vi vi då vår produktionsindustri dit? Det är vårt utsläpp som sker där, säger hon.

Kärnkraften en fråga som delar

Det är i dag upp till varje enskilt medlemsland huruvida det vill satsa på kärnkraft eller inte, och inte en fråga som EU lägger sig i. Moderaterna anser att EU bör engagera sig.

– Klimatforskarna världen över har försökt att pressa politiker att vi måste bort ifrån det fossila och att vi behöver mer förnybart. Nu säger forskarna också att vi kommer behöva mer av kärnkraften om vi ska nå våra klimatmål, säger Tomas Tobé (M), och fortsätter.

– Vi behöver även så klart diskutera kärnkraften i EU och då tycker jag att man bör se till att fördubbla den budget för kärnkraft som finns i EU så att vi kan få fram mer forskning. För det andra bör vi också kunna exportera mer kärnkraft. Jag förstår inte den här vurmen för kolkraft.

Enligt Soraya Post är kärnkraft ingen EU-fråga.

– Vi ska satsa på förnybar energi och det är det vi ska forska om ännu mer och det är det vi ska ställa om, även budgetmässigt. Vad är det vi prioriterar inom EU, till exempel ska vi satsa på småskalighet inom jordbruket. Kärnkraften är ingen EU-fråga och kommer inte bli den här mandatperioden, säger hon.

Flygskattens vara eller inte vara

Tredje frågan i debatten var om kandidaterna ansåg att EU införa en skatt på flygresor.

Miljöpartiet anser att det är en bra idé, medan Moderaternas Tomas Tobé ser risker.

– Vi är för en flygskatt och vi tänker att skatterna fortfarande ska stanna kvar i medlemsländerna med det den bidrar till så att det kan bli mer social rättvisa för de pengarna, så att vi kan ställa om till förnybar energi och så att även en singelmamma kan köpa ekologisk mat, säger Soraya Post (FI).

– Principiellt är vi motståndare till att vi ska ge EU beskattningsrätt, men jag vill gärna säga att när det kommer till bränslet som vi har i flyget – som jag tycker är det stora problemet – där skulle vi behöva få fram en ny förhandling i världen så att man också kan arbeta med beskattning där. Men jag tycker inte att vi ska ge beskattningsrätt till EU, säger Tomas Tobé (M).

Miljöpartiet: Gärna flygskatt, men inte inom EU

Alice Bah Kuhnke (MP), säger att inte heller Miljöpartiet vill ha en flygskatt inom EU.

– Och det vill inte vi heller, men det är intressant att Moderaterna ideligen pratar om saker som ligger långt fram i tiden, till exempel när det gäller biobränslet till flyg. Det kommer ta 20-30 år innan det finns i tillräcklig volym och vi har inte de åren på oss, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Men ni vill ju ha en flygskatt?

– Vi vill ha en flygskatt i varje medlemsland, vi vill inte att EU ska ta in det i sitt svarta hål. EU ska driva på för att varje enskilt land ska ha en flygskatt och att de pengarna som kommer in investeras i tågen och annan omställningspolitik.

Frågan om EU:s yttre gräns enar

Samtliga debattörer under måndagen var alla överens om att migration och ett solidariskt ansvar för att ta emot asylsökande och flyktingar är frågor som EU:s medlemsländer bör lösa gemensamt.   

Frågan om förstärkningen av EU:s gränsmyndighet – där man planerar att anställa tusentals egna gränspoliser från 2021 – skapade dock oenighet i Aktuelltstudion.

– Vi måste ha kontroll på EU:s yttre gräns. Det handlar både om säkerheten, vi ska inte ha några IS-terrorister som kan ta sig in i Europa. Men det handlar också om migrationspolitiken. Vi måste övergå, tycker jag, till en helt förändrad invandringspolitik, dagens modell fungerar ju inte. Det vore mycket bättre om vi kunde kontrollera asyl direkt vid gränsen, säger Tomas Tobé (M).

Både Miljöpartiet och Feministiskt initiativ vill hellre ta emot fler asylsökanden till EU än att det satsas på gränsskyddet.

– Så här är det, det är fler människor på flykt i världen än sedan andra världskriget och de kommer med all sannolikhet att bli fler. Det är faktum. Och då är frågan; ska vi – de rikaste länderna i världen -  slå dövörat till och sopa problemet under mattan eller ska vi försöka lösa problemet? Det stora problemet nu är ju att vi inte är tillräckligt många som tar ansvar, det räcker inte att Tyskland och Sverige gör det, det fungerar inte, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Soraya Post, ni vill ju lägga ner gränsskyddet och att EU ska ta emot fler flyktingar?

– Ja, vi vill att EU ska ta sitt ansvar när det gäller människor som befinner sig på flykt. Vi vill inte att EU ska betala Turkiet som en gräns, vi vill inte heller att vi ska betala Libyen som en gräns. Vi skulle gärna se att asylprocessen gick snabbare och att man skulle ta särskild hänsyn till kvinnor och barn för de är de mest utsatta. Vi skulle gärna se att det fanns ambassader runt omkring som prövar asylrätten först och främst, säger Soraya Post (FI).

På torsdag går den tredje EU-valdebatten i Aktuellt. Då är det Centerpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna som debatterar. Huvudämnet den gången är migration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet