• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Sakariya berätta om hur boende kan drabbas efter en skjutning i området. Foto: SVT

Många lider av trauman efter skjutningar – krav på åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga skjutvapenvåldet kan leda till psykisk ohälsa och traumatisera de boende i utsatta områden, enligt gruppen Kollektiv sorg. De anser att samhället gör för lite och kräver nu politiska insatser. 

– Myndigheter har ett stort ansvar. Men de måste lyssna på de boende, säger Kollektiv Sorgs medgrundare Sakariya Hirsi. 

Kollektiv sorg, som stödjs av Amnesty International, jobbar aktivt för att uppmärksamma den psykiska ohälsan bland boende i utsatta områden som drabbats av skjutningar. 

– Många av oss har förlorat en närstående. Det som sker i våra områden är en sorg för alla, säger medgrundaren Sakariya Hirsi. 

Genom både personliga erfarenheter och samtal med andra boende, har de en god förståelse om vilka hjälpinsatser som behövs, säger han. 

– Vi är en liten grupp men vi finns i flera olika städer. Vi representerar alla Sveriges förorter. 

Därför har de nu sammanställt en åtgärdslista de hoppas ska få genomslag.  

“Skolpersonal måste utbildas”

Gruppen kräver bland annat att politiker och myndigheter ska fokusera mer på hur våldet drabbar människors livskvalité, utöver de polisiära insatserna. 

– När man pratar om mer stöd till polisen glömmer man bort allt annat som också finns i samhället, säger Sakariya Hirsi. 

Ett exempel är skolan. Gruppen lyfter upp vikten av att fånga upp barn som riskerar att traumatiseras av våldet. 

– Vid flera skjutningar har små barn bevittnat det som hänt. Det påverkar dem och kan sätta spår för livet, säger Alexander Zadruzny från Kollektiv Sorg. 

De vill att personal i skolor och andra verksamheter ska utbildas i hur man samtalar med barn om det dödliga våldet. 

– Barnen kan må psykiskt dåligt och en del kan ha blivit traumatiserade. De behöver få stöd i skolan där de spenderar mest tid. Skolpersonal måste utbildas i de här ämnena, säger Sakariya Hirsi. 

“Inför mötesplatser”

Kollektiv Sorg vill dessutom se bestämda mötesplatser i utsatta områden dit både närstående till brottsoffer och andra boende kan vända sig för att få psykologiskt stöd.  

– Det behövs etablerade forum, dit människor som kanske inte vill prata om sin sorg i dag kan vända sig till i morgon, och veta att det finns en trygg plats att gå till där det finns andra som går igenom samma sak, Säger Alexander Zadruzny. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.