Fruktansvärda scener utspelade sig i Darnah när extrema skyfall fick två dammar i den libyska stadens utkanter att brista. Flodvågor forsade fram genom gatorna, byggnader spolades ut i havet och hela familjer gick under på ett ögonblick.
Stormen Daniel, som bildades i östra Medelhavet i början av september, gav under tio dagar stora mängder regn till flera länder, däribland Spanien, Grekland, Bulgarien, Turkiet och Libyen. Det ledde till enorma översvämningar. Allra värst i Libyen där omkring 4 000 personer har bekräftats döda och många fortfarande saknas.
Ökad sannolikhet
Klimatförändringarna gjorde det kraftiga skyfallet i nordöstra Libyen upp till 50 gånger mer sannolikt, med 50 procent mer regn under perioden, enligt en snabbanalys från forskarnätverket World Weather Attribution. Men händelsen är fortfarande extremt ovanlig och kan i nuvarande klimat väntas en gång på 300–600 år.
Hade kunnat lindras
Men forskarna pekar också på att många liv sannolikt hade kunnat räddas om Libyen varit bättre förberett. Långvarig politisk konflikt, bostäder byggda i riskområden och inte minst brister i underhållet av de dammar som brast bidrog till katastrofens storlek.
– Den här katastrofen pekar på behovet att upprätthålla infrastruktur för framtidens klimat. Konflikter och klimat samverkar och ökar människors sårbarhet. Förbättrade tidiga varningssystem och klimatanpassning kan också hjälpa till att undvika katastrofer i framtiden, säger Maja Vahlberg på röda korsets klimatcenter i Haag.
Se klimatforskaren Michael Tjernström förklara hur man vet om en extrem väderhändelse är kopplad till klimatförändringarna eller inte.