Biståndsminister Isabella Lövin. Foto: TT

Max 30 procent av biståndet till flyktingmottagningen

Publicerad

Regeringen är överens om att max 30 procent av biståndsbudgeten ska användas till flyktingmottagningen i Sverige – betydligt mindre än de 60 procent som man tidigare räknade med.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom i tisdags överens om att inte mer än 30 procent av biståndspengarna ska användas till flyktingar här hemma. I år har ungefär 20 procent av biståndsbudgeten gått till flyktingmottagningen, men i samband med att regeringen tidigare i år berättade att man väntar sig 100.000 asylsökande 2016 meddelade finansminister Magdalena Andersson att så mycket som 60 procent av biståndet skulle kunna gå till flyktingmottagningen i framtiden.

Varning från Sida

Flera organisationer, bland annat biståndsorganet Sida, varnade att konsekvenserna skulle bli katastrofala och leda till att människor i utvecklingsländer blir utan vatten och skolgång. Enligt modellen som hittills använts för att räkna ut hur mycket pengar som ska tas från biståndsbudgeten för flyktingar går 499 kronor per dygn och asylsökande från biståndspengarna till Migrationsverket. Med gårdagens överenskommelse om en maxgräns går man ifrån den modellen.

”Får inte stora konsekvenser”

Biståndsbudgeten för 2016 ligger på 43 miljarder kronor. Tisdagens uppgörelse innebär att man kommer att ta 13 istället för 8 miljarder kronor till flyktingar här hemma. Konsekvenserna av ökningen på 5 miljarder kommer inte bli så stora, säger biståndsminister Isabella Lövin till Ekot.

– Vi tittar på att kanske skjuta upp inbetalningar och utbetalningar till utvecklingsbanker som Världsbanken. Vi försöker hitta områden där vi inte har intecknade avtal. Så vi vill inte bryta ingångna avtal, vi vill inte avbryta existerande verksamhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.