Sjukvården över hela världen står inför en stor utmaning. Det som för några år sen var enkelt att bota kan nu leda till riktigt svåra sjukdomar och rent av döden när mediciner inte längre biter på de så kallade superbakterierna.
Sedan 2005 har antalet smittade av multiresistenta bakterier i Sverige trefaldigats visar siffror från Socialstyrelsen. Under samma tid har antalet dödsfall som kan kopplas till bakterierna ökat till över 400 om året. Det är fler än som dör i trafiken varje år.
Enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) finns det en risk att antalet dödsfall kan öka.
– Ja, det finns en risk för det med den utveckling vi ser framför oss, säger Wikström till SVT:s Friktion.
Resor en orsak
Världshälsoorganisationen WHO har länge varnat för utvecklingen av multiresistenta bakterier kommer vara ett hot mot vår hälsa och kan påverka hela sjukvården. Sverige har relativt låga tal med smittade i en internationell jämförelse men bakterierna sprids snabbt över världen.
– Vi vet att det här problemet kommer öka de närmaste åren i takt med globaliseringen och att vi rör på oss mer, och att vi därmed får en import av den här typen av bakterier, säger Wikström
Prioritera städning
Enligt ministern måste sjukvården se till att hygien och städrutiner får hög prioritet. Även om det finns bra riktlinjer så måste de följas påpekar ministern.
– Många gånger måste man se städningen som en viktig del i den medicinska behandlingen, säger han.
Han menar också att det allt i vården alllt mer satsas på enkelrum kommer minska risken för smittspridning.
Ny antibiotika dröjer
Vissa åtgärder kan göras direkt i vården. Men det behövs också tas fram helt ny antibiotika. Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar kommer det att dröja innan något sådan finns. Det beror på att forskningen har varit nedprioriterad i flera decennier och att det tar lång tid att få fram nya preparat som hinner testas och godkännas. Denna forskning skulle ha stora kostnader menar han.
– Det kostar enorma summor. Dessutom kommer det vara ett preparat som då ska användas så lite som möjligt. Att sätta hoppet till ett nytt preparat går inte, säger Olsen.