Mordet på Helén: Många polisspår genom åren

Uppdaterad
Publicerad

20 mars 1989 försvinner tioåriga Helén Nilsson. Hon skulle träffa några vänner utanför en butik i Hörby, blott en knapp kilometer från hemmet. Helén dyker aldrig upp och föräldrarna väljer att några timmar senare larma polisen.

Sedan följer ett omfattande sökningsarbete. Orienterare, poliser och frivilliga deltar i sökandet som dock blir resultatlöst.

En knapp vecka senare, 26 mars, beger sig en kvinna och hennes dotter till Bröd utanför Tollarp för att plocka vitsippor. De hittar en igentejpad svart sopsäck med Heléns kropp.

I den rättsmedicinska undersökningen konstateras att flickan utsatts för grova sexuella övergrepp och att hon varit i livet flera dagar efter det att hon fördes bort.

En lång rad av spår resulterar de kommande åren i förhör och gripanden:

I början av 1990 förhörs en 18-årig norsk yngling om mordet. Han är tidigare misstänkt för sexmord på en ung norska.

Under november månad 1991 jämförs blodprover från en 37-årig man med DNA-fynd från Heléns kropp. Mannen misstänks dessutom för kidnappning och våldtäkt av en 22-årig kvinna.

Ett år senare undersöker polisen om en man, misstänkt för våldtäkt, kan ha samband med mordet.

I december 1993 grips en småbarnspappa misstänkt för mordet. Ett vittne säger sig ha sett mannen kontakta Helén kvällen före hennes bortförande.

En månad senare häktas en man misstänkt för bland annat människorov. Polisen undersöker eventuella kopplingar till Helénfallet.

1995 erkänner Thomas Quick i en Expressenintervju att han vistats i Skåne på en ”mordresa” då Helén mördades.

I början av 1997 erkänner en 35-årig man två mord med inslag av sexuella övergrepp. Polisen misstänker att 35-åringen kan ha kopplingar till mordet.

Samma år anhålls en 43-årig man skäligen misstänkt för mordet. Han är tidigare dömd för bland annat grov våldtäkt. 43-åringen avfärdas ett år senare helt från utredningen.

I maj 1998 grips en man misstänkt för mordet på en 26-årig kvinna. Det mordet har tidigare kopplats samman med Helénmordet av polis. Mannen hörs följaktligen även om Helénfallet.

I januari 2000 väcks polisen intresse för en 53-årig pedofil som tidigare figurerat i utredningen.

En pensionär bandas i hemlighet av en kvinna som tror att han ligger bakom mordet på Helén. Polisen avfärdar bandet och kallar det för ”så kallat fyllesnack”.

Den 28 oktober 2002 greps två män misstänkta för mordet. Några dagar senare häktades de mot sitt nekande, som på sannolika skäl misstänkta för mord och människorov. Några dagar senare, den 19 december, släpps de ur häktet i avvaktan på analyssvar. De DNA-jämförelser som gjorts kunde dock inte binda männen vid brottet. De friades helt från mordmisstankarna och fick närmare 150.000 kronor i skadestånd av staten.

Den 23 juni 2004 greps 52-årige Ulf Olsson som misstänkt för mordet. Han häktades den 26 juni på sannolika skäl misstänkt för människorov, grov våldtäkt och mord.

Lunds tingsrätt stödde sig på ett DNA-prov som Olsson lämnat frivilligt vid ett tidigare förhör. Det visar att hans DNA stämmer överens med det DNA som har utvunnits ur sperma som hittats på den döda flickan. I december 2004 döms Ulf Olsson mot sitt nekande för grov våldtäkt, människorov och mord på Helén Nilsson. Senare dömdes han även för mordet på Jannica Ekblad.

Källa: SVT, Aftonbladet, Expressen, TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.