Twitters senaste kvartalsresultat gav en förlust på 270 miljoner dollar. Sedan dess har annonsmarknaden börjat vika, det visar den senaste veckans underpresterande kvartalsrapporter från andra annonsfinansierade techbolag. Annonsörer har dessutom uttryckt skepsis till Musk som ägare.
Hans ställningstagande för ökad yttrandefrihet har tolkats som mer utrymme för extrema åsikter. En annonsmiljö som stora varumärken sällan gillar. Därav den programförklaring han twittrade ut under torsdagen där han lovar att kämpa både för större åsiktsbredd och mindre polarisering på samma gång. Där han skriver att Twitter måste vara ”varmt och välkomnande för alla”. Det låter som något helt annat än dagens Twitter.
Hans dröm om att skapa ”X”, en superapp för allt, likt kinesiska Wechat där man gör allt från att twittra till att beställa take-away är något sådant radikalt som behövs om han ska få upp lönsamheten så det går att räkna hem affären.
Genom affären läggs 13 miljarder dollar i skuld på Twitter, som nu får betydligt ökade räntekostnader ovanpå det redan ansträngda resultatet. Han måste helt enkelt göra något revolutionerande för att få Twitter att lyfta. Att han har för avsikt att inte bara lufsa på i ullsockorna står klart i och med att han redan sparkat vd:n och en del av ledningen.
Det är en lång väg till ”X”. Men räkna med någon symbolisk förändring snart. En reklamfri betalvariant? Kanske det. Han vill gärna gå åt betalhållet. Trump tillbaka på Twitter? Jomenvisst, men Trump har tackat nej. Han har ju en egen plattform att locka användare till.
Musk liknar den tidigare presidenten vad gäller att tänka högt offentligt. Han har en utrikespolitisk fingertoppskänsla som får Donald Trump att framstå som en försiktig diplomat. Den nye Twitterbossens förslag om att Ukraina borde lämna ifrån sig Krim och att Taiwan skulle bli en del av Kina uppskattades av Moskva och Peking. Men inte av så många i den fria världen.
Ännu en miljardär som tycker till om världspolitiken, vem bryr sig? Tja, han är inte vilken miljardär som helst. Musk är en miljardär med geopolitisk makt. Hans satellitbaserade internetuppkoppling Starlink har visat sig värdefull för den ukrainska armén. Över hälften av hans Tesla-bilar tillverkas i Kina. Han kan inte strunta i vad Washington eller det kinesiska kommunistpartiet tycker.
”Chief Twit” Musk, som han numer kallar sig i sin Twitterprofil, lär hamna än mer i den politiska hetluften framöver. När de fina orden om att alla ska få komma till tals på hans digitala forum kommer ställas på prov i enskilda fall.
Spänn fast säkerhetsbältet! Med Musk bakom ratten blir det i alla fall ingen tråkig resa.