• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tål deltagarna i videon för mycket eller för lite? Lyssna och se vad du tycker. Foto: SVT

När är musiken för hög? – se reaktionerna när SVT maxar volymen

Uppdaterad
Publicerad

På stranden, i parken och i kollektivtrafiken – överallt möts vi av andras musik från mobiltelefoner och högtalare. Ibland kan det kanske vara kul och medryckande, andra gånger rent ut sagt störigt. 

Och från och med 1 juli 2021, stramades reglerna för förargelseväckande beteende upp, och den som stör med musik riskerar 1000 kronor i böter.

På flera håll i landet, bland annat i Arvika, har det rapporterats om högljudda bilkravaner som blivit ett problem för boende. På andra håll stör vattenskotrar strandbesökare. Detta, och annan högljudd ordningsstörning, ska nu regeländringarna få bukt med.

Enligt riksåklagaren Petra Lundh är problemet som störst på sommaren och regeländringarna infördes därför den 1 juli 2021.

Den som spelar musik på hög volym kan nu straffas med 1000 kronor i böter. Tidigare har polisen enbart kunnat ge en ordningsbot till den som kissat offentligt men nu har reglerna för förargelseväckande beteende alltså ändrats.

Men hur högt är egentligen för högt?

– I praktiken blir det en bedömning som varje polis för göra i varje situation, det finns ingen decibelangivelse, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Därför SVT gick ut på stan för att testa – hur högt är egentligen för högt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.