Näringslivstopp om relationen till Ryssland: ”Många omprövar nu sina förhållningssätt”

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivsprofilen Carl-Henric Svanberg kommenterar nu för första gången efter Ukrainakriget tiden som styrelseordförande i ett av världens största företag, brittiska oljebolaget BP – som samarbetat med ryska staten i tre decennier. Häromdagen skrevs innehaven i Ryssland ned med cirka 250 miljarder kronor.

– Många omprövar nu sina förhållningssätt, säger han till SVT Nyheter.

Oljejätten British Petroleums (BP) nära, men kontroversiella relation med Ryssland, Vladimir Putin och flera oligarker varade i över 30 år. Investeringen var bolagets överlägset lönsammaste någonsin.  Och trots rekordnedskrivningen efter invasionen har affärer varit lönsam.

Carl-Henrik Svanberg har kallats Sveriges börskung och näringslivets mäktigaste efter bland annat vd-posten på telekombolaget Ericsson och nuvarande uppdraget som styrelseordförande i lastbilstillverkaren AB Volvo. Carl Henric Svanberg blev styrelseordförande för oljebolaget BP 2010.

BP var ett av de första stora företagen i väst som etablerade sig i Ryssland. År 1990 öppnades ett Moskvakontor. År 2003 investerade BP cirka 80 miljarder kronor i det samägda bolaget TNK med den ryske Putinnära oligarken Mikhail Friedman och ytterligare två oligarker. Investeringen var den största utländska som någonsin gjorts i Ryssland.

”BP måste svara”

2013 sålde BP sin del i TNK till det Kremlkontrollerade oljebolaget Rosneft, i utbyte fick de 120 miljarder i kontanter och närmare 20 procent av aktierna i bolaget. Året efter satte USA upp Rosneft på sanktionslistor efter Rysslands invasion av Krimhalvön. BP valde dock att behålla sin investering.

I samband med ett utrikeshandelsseminarium på utrikesdepartementet i april fick SVT en exklusiv intervju med Svanberg.

Efter Ukrainainvasionen 2014 – funderade du över om att bolaget skulle dra sig ut redan då?

– Det var ju en diskussion många gånger om det. Det var en position som BP hade och det är BP som måste svara på det men det är inte alltid så lätt att ta sig ur en position. Man kan alltid diskutera om man ska gå in, men när man sitter med den så vill man ändå försöka göra något vettigt av det, säger Carl-Henric Svanberg.

”Många omprövar förhållningssätt”

Har du reflekterat över att flera personer nära Jeltsin och Putin som BP samarbetade med blev otroligt förmögna under snabbprivatiseringen av bland annat olja?

– Det är ett olja, gas och mineralland. Och sedan kan jag inte ha någon synpunkt på hur utvecklingen har gått politiskt. Det är ett tragiskt krig och det är alldeles förskräckligt det som händer nu. Och det gör naturligtvis att många nu omprövar sina förhållningssätt. Det har funnits tid från gång till annan där man har hoppats att Ryssland skulle öppna ser mer mot väst, och det fanns nog sådana tankar, rätt så länge, men så ser det inte ut nu längre.

Det har framkommit att många av oligarkerna förvaltar en stor del av Putins förmögenhet. Pengar som kan ha hamnat i BP i och med samarbetet. Hur ser du på det?

– Det vet jag ingenting om, säger Carl-Henric Svanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.