Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

Nationalgardet fortsätter vakta Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Över 2 000 soldater ur USA:s nationalgarde kommer att fortsätta skydda landets kongress de kommande två månaderna

Drygt två månader efter stormningen av USA:s kongressbyggnad, Capitolium, bevakas området fortfarande av över 5 000 soldater ur nationalgardet. Knappt hälften av dem, 2 300 soldater, ska fortsätta skydda kongressen de kommande två månaderna.

Det står klart sedan USA:s försvarshögkvarter Pentagon beviljat en begäran från kongressens poliskår om fortsatt skydd.

Pentagon och kongresspolisen ska arbeta för att minska soldaternas närvaro, utifrån vad omständigheterna tillåter, heter det i ett uttalande.

Höga säkerhetsbarriärer

Området omgärdas av höga säkerhetsbarriärer sedan den 6 januari, då hundratals anhängare till den dåvarande presidenten Donald Trump med våld stormade och vandaliserade Capitolium och tvingade kongressledamöterna att fly. Fem människor, varav en polis, miste livet.

300 delgivna misstanke

Hittills har över 300 personer delgivits misstanke om delaktighet i stormningen.

En varning om en ny stormning ledde till att USA:s representanthus ställde in sina möten i torsdags. Beredskapen höjdes rejält, men endast en liten skara samlades och allt gick lugnt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.