I mars 2019 kom Världshälsoorganisationen (WHO) med nya riktlinjer när det kommer till skärmtid. De rekommenderar att barn upp till två år ska undvika skärmtid, och barn mellan två och fem år ska helst ha mindre än en timmes skärmtid.
Nu meddelar norska Folkhelseinstituttet nya rekommendationer som speglar WHO:s riktlinjer.
– Det handlar om att barnen inte vinner något av skärmtid i den åldern, säger Bjørn Guldvog, direktör på norska folkhälsomyndigheten Folkhelseinstitutet, till NRK.
Bland annat ska skärmtid i tidig ålder påverka barns vokabulär, kommunikationsförmågan och ögonkontakt.
Svenska FHM valde bort skärmtid
Marita Friberg, ansvarig för frågor som rör fysisk aktivitet på Folkhälsomyndigheten (FHM), menar att de kom med rekommendationer gällande fysisk aktivitet så sent som 2021. Rekommendationerna var baserade på WHO:s riktlinjer, men FHM valde att inte ta med skärmtid för barn i dessa råd.
– Vi fokuserar på att begränsa stillasittandet. Oavsett varför man sitter, säger Marita Friberg och fortsätter:
– Det som Norge presenterar (i dag) är en uppdatering av tidigare råd. När vi införde våra i Sverige 2021 så förde vi dialog med Barnläkarföreningen och representanter från barnhälsovården när det kommer till vilka råd vi ska ha för de minsta barnen. Vi var ganska överens om att det skulle vara en fördel om man kom med enkla råd om att öka rörandet och minska sittandet.
Inga rekommendationer inom snar framtid
Marita Friberg menar FHM fokuserar på att göra råden så enkla som möjligt när det kommer till fysisk aktivitet, och valde därför att inte ta med skärmtid eller orsaker till stillasittande.
– För de allra små barnen handlar det om att inte begränsa rörelsen och då spelar det ingen roll om de sitter långa perioder i en stol, en vagn eller framför en skärm. Utan det handlar om stillasittandet i sig.
Enligt henne kan det bli aktuellt med råd för skärmtid i Sverige, men det är inget FHM kommer införa inom en snar framtid. Hon menar att varje land måste anpassa sina råd för sin befolkning.