Katherine Zappone, irländsk senator och feminist, kysser partnern Ann Louise Gilligan framför slottet i Dublin när valresultatet rullar in. Foto: TT

Klart: Irland röstar ja till samkönade äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Irland sade ja till homoäktenskap – och blir därmed världens första land att utöka dessa rättigheter genom en folkomröstning. Folk firar ett nytt och mer tolerant kapitel i landets historia. Omkring 62 procent av dem som lade sina röster vill se en historisk förändring i Irland.

Ett öronbedövande jubel hördes från Dublin, när Davin Roche från nätverket för gay och lesbiska, Glen, beskrev stämningen för TT över telefon. Han befann sig vid slottet i Dublin för att tillsammans med sin familj vara med där det historiska resultatet skulle tillkännages officiellt.

– Vi är jublande glada, rörda och lättade och har en stark känsla av att det irländska folket har visat anständighet och respekt för sina medmänniskor, sade han.

David Farrell, professor i statsvetenskap vid University College Dublin, konstaterade att folk köpte champagne för att fira:

– Det är ett stort steg framåt i moderniseringen av Irland, sade han till TT.

Firar i Dublin

Ett slutligt ja är en historisk vändning i landet där homosexualitet avkriminaliserades så sent som 1993 och där abort fortfarande är förbjudet om inte kvinnans liv är i fara. Ett polariserat samhälle har i månader diskuterat genus och jämställdhet. Och alla de största politiska partierna, inklusive de konservativa, har stöttat förslaget.

– Nu stänger vi kapitlet till den svåra tid som homosexuella har behövt genomleva här i landet, och påbörjar kärlekens och toleransens tid, säger Davin Roche.

Motståndare har främst varit äldre och folk på landsbygden. Den katolska kyrkan har också varit framstående i nej-kampanjen, men har legat relativt lågt, delvis på grund av de många pedofil-skandalerna, enligt David Farrell.

– Men kyrkan är fortfarande mäktig och vi får se exakt hur mäktig den dagen vi har en ordentlig debatt om abort, säger han.

Den irländska katolska kyrkans högste ledare i Irland var självkritisk efter omröstningen. Dublins ärkebiskop Diarmuid Martin sade att kyrkan måste genomgå en ”verklighetskontroll”.

– Har vi helt tappat kontakten med unga människor? frågade sig Martin.

Högt deltagande

Valdeltagandet var högre än väntat, i delar av Dublin ska upp till 70 procent ha röstat. Nej-sidans kärnfamiljsglorifierande affischer verkar dessutom ha retat många i arbetarklassområden, där många vanligtvis inte röstar men som nu mobiliserat.

– Ensamstående har blivit förolämpade av skyltarna, säger David Farrell som också berättar att cirka 66 000 människor registrerat sig för att rösta för första gången i det här valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.