Vaccinationerna mot covid-19 räddar liv. Sedan halvårsskiftet har endast ett fåtal fullvaccinerade fått intensivvård eller avlidit med covid.
Nästan 70 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är fullvaccinerad. Men oron för biverkningar får fortfarande en del att tveka.
5600 allvarliga fall – knappt en halv promille
SVT har tagit del av data som Läkemedelsverket kommer att publicera imorgon. Myndigheten har fått in nästan 73 000 rapporter om misstänkta biverkningar. Den absoluta majoriteten handlar om icke allvarliga, oftast snabbt övergående, reaktioner – som huvudvärk, feber och trötthet.
Av de cirka 12,5 miljoner vaccindoser som har givits i Sverige har knappt en halv promille genererat allvarliga biverkningar. Det handlar om 5600 misstänkta fall.
-Vi gör kontinuerligt en bedömning av de här vaccinerna och vi ser att nyttan med dem fortsätter att överväga möjliga risker, säger Läkemedelsverkets chef för läkemedelssäkerhet, Veronica Arthurson.
Har något stuckit ut eller förvånat er i rapporterna?
-Dels den biverkning bestående av blodproppar och låga nivåer av blodplättar som har konstaterats ha ett orsakssamband med AstraZenecas vaccin. Ett annat exempel är fallen med inflammation i hjärtmuskel och hjärtsäck som har konstaterats ha ett orsakssamband med mRNA-vaccinerna, alltså Modernas och Pfizer-BioNTechs covidvaccin.
Fler biverkningar för AstraZenecas vaccin
Sett till antal doser, har det har det kommit in 3,5 till 4 fler rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar för AstraZenecas vaccin, än för Pfizer-BioNTechs och Modernas vaccin.
Veronica Arthurson har inget entydigt svar på varför det är så.
-Jag tror att den negativa uppmärksamhet som AstraZenecas vaccin har fått sedan det godkändes, kan bidragit, säger hon.
287 anmälda dödsfall
Det har kommit in 287 rapporter om dödsfall. Läkemedelsverkets granskning visar att det är extremt få dödsfall som verkligen har en sannolik koppling till vaccinet.
- Det handlar om två till tre fall där personer har drabbats av blodpropp och låga nivåer av blodplättar efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.
-Riskerna att drabbas av en ovanlig biverkning är oerhört små, speciellt i förhållande till den nytta som de här vaccinerna ger i form att de skyddar mot allvarlig sjukdom.
Covidvaccin och misstänkta biverkningar
Antal givna doser, i Sverige, till och med 26/8/2021:
Comirnaty (Pfizer/BioNtech) 9 525 422
Spikevax (Moderna) 1 455 990
Vaxzevria (Astra Zeneca) 1 334 313
Totalt: 12 315 725
Antal inkomna rapporter om misstänkta biverkningar, till och med 31/08/2021
Comirnaty (Pfizer/BioNtech) 35 690
Spikevax (Moderna) 12 882
Vaxzevria (Astra Zeneca) 23 902
Okänt 495
Totalt: 72 969
De vanligaste rapporterade biverkningarna gäller huvudvärk, feber och trötthet.
Antal rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar, till och med 31/08/2021
Comirnaty (Pfizer/BioNtech) 3272
Spikevax (Moderna) 575
Vaxzevria (Astra Zeneca) 1809
Okänt covid-vaccin 498 (Okänt har angetts när det ännu inte framgått av rapporten vilket av de godkända vaccinerna som använts.)
Totalt: 5683
En rapport bedöms som allvarlig om den misstänkta biverkningen är en sådan som, leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse.
Antal rapporter om dödsfall, som misstänkt biverkning
Comirnaty: 222 stycken
Spikevax: 22 stycken
Vaxzevria: 39 stycken
Okänt vaccin mot covid-19: 4 stycken
Totalt: 287 dödsfall
OBS! Läkemedelsverket kan inte med bestämdhet säga hur många som faktiskt avlidit på grund av vaccinationerna.
Läkemedelsverket kan endast återge hur många rapporter som har inkommit där patienten uppges ha avlidit. De rapporterade dödsfallen kan vara förknippade med de misstänkta vaccinen i fråga, men de kan även bero på patientens eventuella andra sjukdomar, andra läkemedel som patienten använder, eller andra faktorer.
KÄLLA: Läkemedelsverket
Vaccinerade personer
18 år eller äldre
Andelen vaccinerade med en dos: 81,9 %
Andelen vaccinerade med två doser: 69,4 %
Ungdomar födda 2003-2005
Andelen vaccinerade med en dos: 53,8%
Andelen vaccinerade med två doser: 5,1%
Källa: Folkhälsomyndigheten, siffror från 2021-08-13