I strategin rekommenderas EU-ländernas regeringar att väga in var leverantörer har sitt huvudkontor, vilka lagar som företagen behöver följa i det landet och om företaget kan neka information begärd av ett annat land genom demokratiska medel.
Åtgärderna är inte ett förbud mot några aktörer eller länder i sig, men kan ses som en guide för hur man förbjuder högriskleverantörer eller inför lämpliga restriktioner på nationell nivå.
Planen som presenterades under onsdagen kom bara en dag efter att Storbritannien (som till helgen lämnar EU) beslutat att inte utesluta Huawei från byggandet av landets 5G-nät.
”Ingen diskriminering”
EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton anser att förslaget inte innebär någon diskriminering mot enskilda aktörer och nämner varken Kina eller kinesiska 5G-leverantörer vid namn, men tror att vissa aktörer kommer ha lättare att följa EU:s regelverk än andra.
Enligt tidningen Politico innebär det här att Huawei inte kommer att bli förbjudna, men bli begränsade i vilken form av teknik som de kan sälja till EU-länder – troligen att de likt i Storbritannien blir begränsade till teknik som inte riskerar länders säkerhet.
– För första gången i historien anser medlemsländerna att det vore lämpligt att koordinera hur man ser på säkerheten av infrastruktur, säger Breton.
I ett pressmeddelande skriver Huawei att de välkomnar beslutet. Även branschorganisationen för europeiska telekombolag ETNO ser positivt på verktygslådan och menar att för hårda sanktioner kan få negativa konsekvenser på investeringar i 5G-teknik.