Modernas vaccinkandidat förbättrar skyddet mot omikron

Uppdaterad
Publicerad

Studiedeltagarna som fått en påfyllnadsdos med Modernas nya vaccinkandidat fick nästan dubbelt så många skyddande antikroppar mot omikron, jämfört med personer som fått påfyllnadsdos med Modernas tidigare covidvaccin.

Efter att omikron tog över har vaccinernas skyddseffekt minskat. En tredje dos ger visserligen ett högt skydd mot svår sjukdom de tre första månaderna, men skyddet mot smitta har sjunkit kraftig. 

Vaccintillverkarna arbetar därför på att uppdatera sina covidvaccin så att de ger ett bättre skydd mot omikron och kommande virusvarianter. 

Modernas vaccinkandidat riktar sig mot två olika virusstammar – både omikron och ursprungsvarianten från Wuhan. Och resultaten verkar lovande än så länge. 

– Data visar att vi får ett signifikant högre antikroppssvar mot omikron dag 29 och att antikroppssvaret mot tidigare covidvarianter också är högre, säger Modernas läkemedelsexpert Cesar Sanz Rodriguez. 

Skyddar vaccinet även mot omikrons undervarianter? 

– Vi håller på att samla in den informationen just nu men eftersom vaccinet verkar ge ett bra svar mot flera andra covidvarianter förutspår vi att det även kommer skydda mot omikrons undervarianter.

Utformad för att testa säkerheten

Vaccinkandidaten utvärderades som en del av en fas II/III-studie utformad för att testa säkerheten och immunsvaret hos vaccinet. Det gavs till vuxna som en andra boosterdos. Deltagarna hade alltså redan fått två doser av Modernas orginalvaccin Spikevax samt en påfyllnadsdos. 

Enligt bolaget tolererades boosterdosen väl av de 437 studiedeltagarna och säkerheten var jämförbar med orginalvaccinet. 

De kommande veckorna kommer Moderna överlämna den preliminära analysen och data till tillsynsmyndigheter för granskning. Om vaccinet godkänds kan det komma att finnas på marknaden i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.