Foto: TT arkiv

Nyårslöftet – betydligt bättre än sitt rykte

Uppdaterad
Publicerad

Nytt år och nya löften – som enligt många blir mycket svåra att hålla. Kanske är det därför som fem av sex svenskar inte avlägger något.

– Nyårslöften fungerar bra om man är motiverad och formulerar dem på rätt sätt, säger psykologen Alexander Rozental.

Byta jobb, börja träna, sluta röka, äta nyttigt eller bli mer social? Nyårslöftenas innehåll varierar men kretsar oftast kring ett ändrat beteende som, om löftet infrias, påverkar hela ens livsstil. 

God chans till framgång

För många är rädslan att misslyckas så stor att de ger upp på förhand och vågar inte ens försöka. Inte särskilt klokt, menar psykologen och författaren Alexander Rozental. Han är expert på prokrastinering – ”uppskjutarbetende” – och hänvisar till forskning när han säger att nyårslöften fungerar. 

– Sannolikheten att lyckas ändra ett beteende eller bli av med en ovana är klart större om man avger ett konkret nyårslöfte jämfört med om man bara allmänt funderar över att göra samma förändring. 

Amerikanska studier visar att 46 procent av de som avgivit ett nyårslöfte håller kvar vid sin nya vana efter sex månader. Av de som bara sagt sig vilja åstadkomma en förändring i största allmänhet, är det bara fyra procent som lyckas.  

Formulering och förberedelser

Tvärt emot vad många tror fungerar alltså nyårslöften rätt bra. Men för att lyckas gäller det att förbereda sig noga. Vägen till framgång är planering och tydliga mål.  

Hur själva löftet formuleras är helt avgörande, menar Alexander Rozental. Först och främst måste det vara realistiskt, men det bör även vara så konkret som det bara är möjligt.  

– Att “må bättre” är ett exempel på ett alltför svepande löfte som vi lyckas sämre med att hålla. Men kanske går det att formulera som “jogga två gånger i veckan och äta vegetariskt till lunch tre dagar i veckan”?

Psykolog Alexander Rozental Foto: TT

För att bli framgångsrikt får ett nyårslöfte också gärna styckas upp i ett antal delmål, annars finns risken att det upplevs som för svårt. Det kan också vara smart att sätta tidsgränser för de olika delarna. Ju längre fram i tiden ett mål ligger, desto mindre motiverade blir vi.

Vaga och allmänt hållna mål är lätta att skjuta på framtiden eller ge upp, man ser inget resultat och tappar därför motivationen. 

Agera – redan dagen innan

Att planera sitt nyårslöfte några dagar i förväg kan också ha avgörande betydelse för hur väl man lyckas, menar Alexander Rozental. I stället för att, småberusad vid tolvslaget, lova sig själv att sluta röka, kan det var smart att slänga alla cigaretter redan dagen innan. Så att det inte finns några i till hands på nyårsdagens morgon. Alternativt slå till på ett par löparskor redan under mellandagsrean, så att man utan dröjsmål och ursäkter kan komma ut på det nya årets första motionsrunda. 

För att ytterligare öka chanserna till framgång gäller det att räkna med misslyckanden redan från början, för de kommer. Och genom att lära sig betrakta dem som tillfälliga bakslag i stället för kroniska återfall blir förutsättningarna att uppfylla nyårslöftet ännu bättre. Bakslag att dra lärdom av i stället för att deppa ihop och kasta in handduken.

Viktiga lärdomar

– För personer som betraktar en enda cigarett som ett återfall blir det lätt ännu fler cigaretter eftersom de känner ”Jaha, det var precis det jag visste” och så börjar de röka igen. De som ser det som ett enskilt bakslag får lättare att hoppa upp på hästen igen.

I själva verket är tillfälliga bakslag en naturlig del av en förändringsprocess, och enligt Alexander Rozental ökar de faktiskt individens möjlighet att lyckas med det man föresatt sig på längre sikt.

Svensk studie inleds nu

Att avge nyårslöften är från början en amerikansk tradition från tidigt 1900-tal, och de studier som forskningen lutar sig mot i första hand amerikanska. I Sverige är traditionen inte särskilt djupt rotad, men de undersökningar som gjorts visar att ungefär var åttonde svensk man och var femte kvinna brukar avge nyårslöften.

I år genomför Stockholms och Linköpings universitet nätundersökningen mittnyårslöfte.se. Just nu söker man deltagare som tänker avge ett nyårslöfte för att forska på hur väl de lyckas, berättar Alexander Rozental:

–  Genom att följa deltagarna under ett år kommer vi att kunna undersöka deras framgångar och bakslag och mäta hur det påverkar välmånde och livskvalitet. Deltagarna kommer också att få tips och råd på hur de lättare lyckas hålla sina löften.

Fem tips för framgångsrika nyårslöften

1. Avge ett smart löfte

Målet ska vara specifikt (vad är det jag ska göra), mätbart (hur vet jag när det är uppnått), realistiskt (utifrån mina förutsättingar) och tidsbundet (när ska det vara uppnått).

2. Formulera rätt löfte

Löften som innebär att man inte ska göra saker – som till exempel att röka, äta onyttigt eller må dåligt – är inte så motiverande och ger dessutom dåliga instruktioner om hur man ska gå till väga. Undvik ”död mans mål”, det vill säga en målsättning som ett lik skulle kunna lyckas bättre med.  Formulera i stället mål som är aktiva och konkreta.

3. Belöna beteende – inte resultat

Ofta ligger fokus på att belöna sig när man uppnått ett visst resultat. Genom att i stället göra det under processens gång håller man motivationen uppe. Delmål kan underlätta.

4. Förbered dig för löftet

Forskning visar att man lyckas bättre om man gjort förberedelser för det nya beteendet. Rökare gör klokt i att kasta bort cigaretterna redan innan nyårsafton.

5. Dela med dig

Att berätta om sina nyårslöften för medmänniskor fyller flera syften. Dels ökar omgivningens förståelse för eventuella svårigheter och humörsvängningar och de kan hjälpa till med motivation och peppning. Dessutom blir löftena mer ”på allvar” om fler känner till dem. Det sociala trycket kan också driva dig närmare målet, det blir pinsamt att ge upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.