Intervju med fackförbundet DIK's ordförande

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Akut tolkbrist i Sveriges regioner

Uppdaterad
Publicerad

DIK:s förbundsordförande Anna Troberg är mycket bekymrad över utvecklingen.

Mer än 4500 tolkuppdrag ställdes in förra året på grund av den stora tolkbristen i Sveriges regioner. Det här kommer fram i en ny rapport som släpps idag av fackförbundet DIK – där många tolkar är med.

– Tolkbristen leder till två saker. Det ena är att de som är i behov av hjälp med tolkning inte får det. Det kan se olika ut, det kan handla om att man inte får hjälp när man besöker läkare eller i myndighetskontakter. Men det handlar också om fritiden, där man kanske behöver hjälp med tolk och då får man inte det i den utsträckning man borde få. Och för tolkarna innebär det en väldigt stressig arbetssituation, man vill ju att så många som möjligt av användarna ska få den hjälp man har rätt till, så man gör vad man kan.

Teckenspråksvärlden

Men man räcker inte till, säger hon och fortsätter:

– Det är ett jättestort problem för användarna och för individen men det blir ju också ett samhällsproblem, för här har vi ju en stor grupp människor som ställs vid sidan av och inte kan delta som de har rätt till och som de borde få göra.

Vad är det som ligger bakom situationen som den ser ut idag?

– Dels är det brist på resurser, det ser väldigt olika ut runtom i landet. Men det saknas också ett helhetsgrepp, från DIK:s sida skulle vi vilja att staten blir huvudman för tolktjänsterna, för skillnaderna är så stora i landet. Det behövs en likvärdighet, det ska inte spela någon roll var du bor, säger Anna Troberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet