Isabel Engwall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Döva nämndemannen Isabel Engwall kritiserar Örebro tingsrätts beslut om teckenspråkstolk

Publicerad

Isabel Engwall, Sveriges första döva nämndeman, uttrycker stark kritik mot Örebro tingsrätts beslut att neka henne tillgång till teckenspråkstolk under sitt uppdrag. Trots att hon tidigare fått tolkhjälp i andra domstolar, anser Örebro tingsrätt att tekniska hjälpmedel som översätter tal till text är tillräckliga

Nyhetstecken har tidigare rapporterat om Isabels situation, där hon i andra domstolar har fått tillgång till tolk. Men Örebro tingsrätt har beslutat att hon istället ska använda tekniska hjälpmedel som översätter tal till text.

Isabel är kritisk till detta beslut och uttrycker sin frustration i ett uttalande till SVT: ”Det har nu gått hela åtta månader och ingen är överens om hur lagen ska tolkas. Tolkcentralen har vänt sig till Örebro tingsrätt. Vi ser vad som händer. Att det hela har dragit ut på tiden på min bekostnad är inte alls rättvist. Jag är strukturellt diskriminerad. Många frågar hur jag orkar och kämpar, och ja jag måste kämpa för mig och allas dövas rätt i samhället. Jag har varit ledsen, trött och fundersam, och frustrerad men jag ger inte upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet