• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT/Torbjörn Svensson

Dövblinde Torbjörn nekas assistans

Uppdaterad
Publicerad

Torbjörn Svensson kan varken se eller höra. Trots att han är dövblind nekas han personlig assistans: ”Att inte få vara en del av samhället påverkar både psyke, själ och livslust”, säger han till tidningen ETC.

Torbjörn Svensson anser att han behöver personlig assistans för alla viktiga delar av livet, som att vara med sina barn, arbeta, träffa människor, gå på evenemang och göra inköp, men har fått avslag på sin ansökan.

Höganäs kommun medger visserligen att Torbjörn uppfyller kriterierna för personer i behov av omfattande stöd i LSS, och att han behöver hjälp med att kommunicera.

Teckenspråksvärlden

Men för att kommunikation ska anses vara ett ”grundläggande behov” krävs enligt kommunen att den som ger assistans behöver ha ”ingående kunskaper” om den försäkrade.

Kommunen menar att eftersom vilken dövblindtolk som helst kan hjälpa honom, så är han inte berättigad till assistans av någon särskild person, skriver ETC.

”Kan inte leka med barnen”

Idag har Torbjörn Svensson bara rätt till ledsagning 20 timmar i månaden via LSS. 

– Det fick jag efter flera års kamp och en positiv dom i förvaltningsrätten.

Torbjörn har delad vårdnad om de två barnen, fem och två år gamla. Utan stöd blir umgänget med barnen begränsat.

– Sedan skilsmässan håller relationen till barnen på att gå i stöpet. Jag kan inte se efter dem eller leka med dem  som andra pappor gör  utan hjälp. Det är sorgligt. Både för mig och för barnen som förlorar sin pappa utan att de förstår varför, säger Torbjörn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet