Pre-implantatorisk genetisk testning (PGT) är en frivillig metod som personer som vill bli föräldrar genom provrörsbefruktning (IVF) kan ansöka om att få använda, om föräldrarna själva bär på anlag för en allvarlig genetisk sjukdom eller kromosomavvikelse.
Genom den metoden kan man leta efter sjukdomen eller tillståndet (till exempel vissa former av ärftlig dövhet) i ett befruktat embryo, alltså efter att ägget befruktats av spermien men före att ägget sätts in i kvinnan.
Mycket sällsynt att leta efter dövhet
Behandlingen utförs på två universitetssjukhus i Sverige, och båda svarar till SVT att det är extremt ovanligt att föräldrar vill göra analysen om dövhet är det enda man letar efter. De kommer bara ihåg några enstaka fall på flera decennier.
Men om man hittar avvikelsen som man letar efter så får man inte använda det embryot vidare, då måste det kasseras. Det är alltså bara tillåtet att undvika dövhet, inte att hitta och behålla dövhet.
Så varför får inte döva föräldrar använda den här metoden för att öka sannolikheten att även deras barn ska bli döva? Det kan du se i videoklippet!
Se avsnitt 3 av programmet 15 minuter på teckenspråk:
Måndagen den 16 oktober 2023
Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:
https://www.svtplay.se/video/jp5Vzd7/15-minuter-pa-teckensprak/far-man-donera-dovhet?info=visa